Centerpartiet vill stänga genomfartstrafik på Skeppsbron. "Det vore skönt att göra något bättre av platsen och skapa möjligheter för folkliv", säger Svante Linusson (C), ersättare i trafiknämnden. Foto: Victor Malmcrona/Lennart Johansson

C: Stäng Skeppsbron för biltrafik

Centerpartiet vill stänga Skeppsbron för biltrafik. Istället tycker de att kajen ska bli plats för uteserveringar och promenader. Något de menar skulle skapa en mer levande och attraktiv stad.

  • Publicerad 12:00, 1 apr 2021

Stäng genomfartstrafiken på Skeppsbron när Slussenbygget är klart. Utan bilar och med mindre parkeringar kan restauranger och kaféer bre ut sig på platsen, och området blir en plats för fotgängare istället för bilister.

Det skulle skapa en mer levande och attraktiv stad, menar Centerpartiet.

– Skeppsbron är Stockholms ansikte utåt. Många turister och stockholmare hänger nedanför slottet, och det vore skönt att göra något bättre av platsen och skapa möjligheter för folkliv, säger Svante Linusson (C), ersättare i trafiknämnden.

Skeppsbron blir bilfri om MP får bestämma

Leds om till Munkbron

Kollektivtrafik och cyklister ska fortfarande kunna ta sig fram längs Skeppsbron, men personbilar leds istället till Munkbron.

– Det blir en gata mindre för bilister. Men trafiken ska ledas om på samma sätt som under Slussenbygget, innan Guldbron öppnade, och det fungerade bra, säger Svante Linusson.

Motionen togs upp förra veckan på Centerpartiet Stockholms distriktsstämma. Distriksstyrelsen biföll förslaget, med brasklappen att bland annat tillgänglighet för boende, cyklister och kollektivtrafik måste säkerställas.