De senaste åren har det funnits storslagna planer på ett utomhusbad i Riddarfjärden. Men varken det privata initiativet Kallbadaren eller Stockholms stads egna projekt vid Munkbron nådde hela vägen fram till ett förverkligande.

Skam den som ger sig, menar Jonas Naddebo, tf gruppledare för Centerpartiet i Stockholm.

I en motion föreslår han, tillsammans med C-kollegorna Karin Ernlund och Svante Linusson, att staden ska undersöka om man inte kan bygga badet i Frihamnen, Värtahamnen eller vid Söder Mälarstrand.

– Idén om ett flytande utomhusbad är för bra för att skrotas. Vi vill ge stockholmarna möjligheter att komma till sitt vatten och vi gick till val på att få till fler badplatser i staden.

Jonas Naddebo (C)

Jonas Naddebo (C)

Pekka Pääkkö

Motionen om ett svalkande bad har dock fått ett ljummet mottagande – precis som många andra initiativ på samma tema.

Miljöförvaltningen konstaterar att de platser som Centerpartiet föreslår har en del utmaningar i form av båt- och färjetrafik. Exploateringskontoret uttrycker även en skepsis mot visionen i stort.

Förutom att peka på tekniska och logistiska utmaningar dömer exploateringskontoret ut läget som perifert och skuggigt – och menar att det varken finns behov eller intresse av ett bad i södra Värtan.

Dessutom skulle ett utomhusbad skada området, skriver exploateringskontoret:

"För att vara lönsamt och kommersiellt intressant behöver ett bad utgöras av en stor anläggning som skulle ta mycket yta i anspråk. Det skulle försämra utsikten mot vattnet och utgöra en barriär mellan vattnet och kajstråket".

"Kultur vi måste ändra på"

Jonas Naddebo är inte nöjd. Och även om han är luttrad menar han att staden behöver bli bättre på att se möjligheter.

– Jag är van vid att stångas, det är alltid lättare att se problem än lösningar. Men det finns en kultur i den här staden som vi måste ändra på. Det är klart att det behövs tekniska lösningar i sådana här lägen. Jag som politiker är ingen expert på den punkten, men om man vill, då går det.

Han menar att södra Värtans perifera läge talar för – och inte emot – att man ska bygga ett bad där.

– Titta bara på Helsingfors där ett utomhusbad blivit en destination i egen kraft. I områden som Södra Värtan behöver man planera för målpunkter, inte bara för bostäder, för att det ska bli ett levande område.