Under 2019 började David Bonsib och Hannes Thörnhammar att driva projektet ”Kallbadaren”, med målsättningen att skapa ett kallbadhus för alla vinterbadare i Stockholm.

Det hela utmynnade i ett medborgarförslag, där idén var att badhuset med brygga och bastu skulle placeras i vattnet nedanför Münchenbryggeriet på Söder Mälarstrand.

Men nu säger staden nej till placeringen.

– Vi har fått svar från stadens tjänstemän att den plats vi föreslagit inte passar. Självklart var det ett tråkigt besked för oss men nu har vi lämnat in ett antal nya förslag på var kallbadhuset skulle kunna placeras, säger David Bonsib.

https://www.mitti.se/nyheter/de-vill-bygga-ett-kallbadhus-i-stockholm/repslz!qfm518u8tW5MnUkvnp9utw/

Nya platser kan bli aktuella

Flera nya lämpliga placeringar har lämnats in, bland annat Långholmsbadet, längs Norr Mälarstrand, i Hammarby sjöstad eller vid Alviks Strand.

Över 10 000 stockholmare stöder projektet på olika sätt via sociala medier.

– Vi tror fortfarande på det här projektet och det finns väldigt många stockholmare som vill att det här kallbadhuset ska bli verklighet. Så vi jobbar vidare, säger David Bonsib.

Staden själv har presenterat planer på ett stort bassängbad med uppvärmda pooler i Riddarfjärden, nära Gamla Stans tunnelbanestation. Bakom konceptet står företaget Nordic Urban, som redan driver ett liknande utomhusbad i Helsingfors. Grundplanen var att badet skulle stå klart under 2022, men projektets bygglov är ännu inte godkänt.

https://www.mitti.se/nyheter/sa-blir-stockholms-nya-utomhusbad-i-riddarfjarden/repufj!ZFMyrSd4p07ADQoiouyj5w/

Till skillnad mot stadens projekt är tanken med kallbadhusprojektet att det ska vara ett privat initiativ, finansierat med privata medel ”för Stockholm och av stockholmarna”.