– Den har låtit helt sinnesjukt. Jag har inte hört mina teamsmöten inne i lägenheten när den gnisslat. Den har hållit på hela dagarna, säger Maria Ahlsdotter.

Förra hösten flyttade hon så att hon nu bor granne med Årstafältet, väl medveten om att det skulle byggbullra framöver.

– Det är bra att det byggs bostäder här. Men det här ljudet är inte ok, säger hon.

Så Maria Ahlsdotter tog saken i egna händer och tog kontakt med staden, byggledaren och företaget som tillverkar den aktuella grävmaskinen. Hon skickade en film när maskinen gnisslar till tillverkaren.

– Tre olika tekniker där har tittat på filmen och konstaterat att det inte är ett normalt eller acceptabelt ljud som maskinen ger ifrån sig. De sa också att maskinen omgående behöver servas, säger Maria Ahlsdotter.

Tekniker inkallad

Hennes kamp verkar ha gett resultat. I veckan skickade staden ut en tekniker för att undersöka maskinen och det senaste beskedet till Maria Ahlsdotter är att flera delar på maskinen är utbytta och att oljudet därmed bör minska.

– Jag tycker såklart att det känns superskönt. Tryggt också att veta vad vi kan göra om den pajar igen, säger hon.

Karin Crawford, kommunikatör på exploateringskontoret, bekräftar att problemet med buller från maskinerna funnits även tidigare på Årstafältet.

– Det har klagats på bandgående maskiner. Förra våren hade vi problem med en som lät för mycket och då bytte vår entreprenör ut just den mot en annan, säger hon.

Stefan Troëng på stadens miljöförvaltning, som har tillsyn över byggbuller, berättar att de alltid väger aktuella ljudnivåer mot vilka åtgärder som är möjliga att genomföra för att minska bullret vid en byggarbetsplats.

– Om en maskin till exempel är trasig så är det rimligt att det ska åtgärdas. Men det är till exempel inte rimligt att stoppa bygget med hänvisning till de störningar som nu finns.

Läs mer: Här kan du lyssna på gnisslet.