Omdiskuterat. Grävmaskiner som gnisslar högljutt har väckt ont blod hos Årstafältets grannar, något som diskuterats flitigt i en lokal facebookgrupp. Foto: Pia Bispo

Byggnissel retar gallfeber på Årstabor

I flera år har Årstabor klagat på byggbuller från Årstafältet. Till slut fick invånaren Maria Ahlsdotter nog och engagerade sig i kampen mot en speciell grävmaskin – och det verkar som att kampen gett resultat.

  • Publicerad 13:56, 22 sep 2021

Om en maskin till exempel är trasig så är det rimligt att det ska åtgärdas

– Den har låtit helt sinnesjukt. Jag har inte hört mina teamsmöten inne i lägenheten när den gnisslat. Den har hållit på hela dagarna, säger Maria Ahlsdotter.

Förra hösten flyttade hon så att hon nu bor granne med Årstafältet, väl medveten om att det skulle byggbullra framöver.

– Det är bra att det byggs bostäder här. Men det här ljudet är inte ok, säger hon.

Så Maria Ahlsdotter tog saken i egna händer och tog kontakt med staden, byggledaren och företaget som tillverkar den aktuella grävmaskinen. Hon skickade en film när maskinen gnisslar till tillverkaren.

– Tre olika tekniker där har tittat på filmen och konstaterat att det inte är ett normalt eller acceptabelt ljud som maskinen ger ifrån sig. De sa också att maskinen omgående behöver servas, säger Maria Ahlsdotter.

Tekniker inkallad

Hennes kamp verkar ha gett resultat. I veckan skickade staden ut en tekniker för att undersöka maskinen och det senaste beskedet till Maria Ahlsdotter är att flera delar på maskinen är utbytta och att oljudet därmed bör minska.

– Jag tycker såklart att det känns superskönt. Tryggt också att veta vad vi kan göra om den pajar igen, säger hon.

Maria Ahlsdotter.

Karin Crawford, kommunikatör på exploateringskontoret, bekräftar att problemet med buller från maskinerna funnits även tidigare på Årstafältet.

– Det har klagats på bandgående maskiner. Förra våren hade vi problem med en som lät för mycket och då bytte vår entreprenör ut just den mot en annan, säger hon.

Stefan Troëng på stadens miljöförvaltning, som har tillsyn över byggbuller, berättar att de alltid väger aktuella ljudnivåer mot vilka åtgärder som är möjliga att genomföra för att minska bullret vid en byggarbetsplats.

– Om en maskin till exempel är trasig så är det rimligt att det ska åtgärdas. Men det är till exempel inte rimligt att stoppa bygget med hänvisning till de störningar som nu finns.

Läs mer: Här kan du lyssna på gnisslet.

Klagomål i flera år

Byggarbetet på Årstafältet, där det ska bli en ny stadsdel, startade 2018. Sedan dess har grannar klagat på byggbuller och maskingnissel.

Det finns riktvärden från Naturvårdsverket kring hur mycket ett bygge får bullra. Enligt miljöförvaltningen kan skiftarbetare som störs få sin dagssömn på ett annat boende, hotell eller liknande, och då slippa betala boendet själva.

Byggbuller. Årstafältets bygge har gnisslat så att grannarna rasat. Foto: Pia Bispo