Österåker 

Hösten 2019 stoppade polisen en Porschebil med falska nummerplåtar i Åkersberga. Bilens chassinummer visade sig dessutom tillhöra ett fordon som var registrerat i utlandet.

Då beslagtog polisen bilen och lät undersöka den närmare.

Det visade sig att den var hopbyggd av delar från fyra olika stulna och slaktade Porschebilar.

Delar från olika bilar

Via olika fabriksmärkningar kunde en expertutredare konstatera att bilens motor och växellåda kom från en Porsche som stulits i Hammarby sjöstad tre år tidigare.

En airbag i bilen kom från en annan Porsche som plundrats i ett garage i Vasastan 2018. Ytterligare delar var stulna från två andra bilar.

Nu har den hopbyggda bilens ägare, Åkersbergabo i 50-årsåldern, dömts mot sitt nekande av Attunda tingsrätt för grovt häleri.

Säljaren okänd

Enligt Åkersbergabon hade han köpt delarna av en man som känt till att han höll på att bygga en bil.

Men när polisen undersökte namnet och adressen på kvittot fanns ingen sådan person.

Priset på Porsche-delarna, 150 000 kronor, var också orimligt lågt enligt tingsrätten som avfärdar Åkersbergabons förklaring som ”osannolik”. Enligt en värdering var delarna snarare värda cirka 520 000.

Tingsrätten anser också att bilbyggaren måste ha insett att bildelarna var stulna.

Skadestånd

Eftersom Åkerbergabon tidigare är ostraffad och inte bedöms begå nya brott valde tingsrätten att döma honom till villkorlig dom i stället för fängelse.

Han ska dessutom betala 140 dagsböter, totalt 35 000 kronor samt närmare 520 000 kronor i skadestånd till försäkringsbolaget.

Den beslagtagna bilen förklaras av tingsrätten vara förverkad.

Domen kan överklagas.