Avspärrat. På de bussar där förarhytten ännu inte utrustats med skyddsglas går det inte att komma åt kortläsaren för att registrera sin resa. Foto: Mostphotos

Bussresor kan bli moment 22 på öarna

Utan smartphone och månadsbiljett är det svårt att ta bussen från Mälaröarna. Nyckelbybon Carita Tingström är starkt kritisk till situationen. "Man kan inte förvänta sig att alla har en smartphone", säger hon.

  • Publicerad 16:41, 8 jun 2021

I slutet av oktober ändrade SL sina regler kring betalning med reskassa under perioden då främre delen av bussen är avspärrad av smittskäl.

Den som reser ansvarar själv för att resan är betalad innan färden och ska kunna visa en aktiverad biljett vid kontroll. Det räcker alltså inte med att ha pengar på sitt SL- eller bankkort.

För de som har periodkort eller köpt biljett genom SL-appen är det inget problem.

Men resenärer som åker med reskassa och inte har en smartphone får problem. En som märkt problemet är Carita Tingström, bosatt i Nyckelby.

Hon har pratat med flera personer bosatta på öarna och även hört av sig till SL om problemet.

– De som åker till Brommaplan kan inte aktivera sitt kort innan de är framme. Min man skulle åka dit och tänkte aktivera kortet för vidare färd på Brommaplan, men fastnade i en kontroll, säger hon.

Maken förklarade läget och slapp den gången böter. Enligt Carita Tingström sade kontrollanterna den gången att det var ett undantagsfall att han slapp böter eftersom han inte visste vad som gällde.

En annan betallösning är att lösa enkelbiljett på exempelvis butiker som har den tjänsten.

– Dit är det sju kilometets promenad för oss, säger Carita Tingström.

En som fått böter för att inte ha aktiverat sin reskassa är Tina Ocarsson som bor i Nibbla backe. Hon åker sällan buss, och tycker att informationen kunde ha varit bättre. Nu har hon laddat ner SL-appen. Böterna bestred hon utan framgång.

– Det blev en läxa jag har lärt mig. Jag har reskassa med stående överföring. Så det finns alltid pengar på kortet. Jag tyckte att det skulle ses som en giltig biljett, säger hon.

Kommunicerar. Claes Keisu är presskommunikatör hos SL. Foto: Gustav Kaiser

Erfarenheten från andra håll är att det blir mer plankning om man blippar i bak

Mer plankning

SL känner till problemet och de har fått synpunkter från drabbade resenärer, men enligt presskommunikatören Claes Keisu är det en minoritet av resenärerna som drabbats. De som drabbas är de som bor i ytterområden som exempelvis Mälaröarna.

– De allra flesta svenskar numera har en mobiltelefon, och om man har en mobiltelefon så har man med största sannolikhet en smartphone, säger han.

Att sätta upp tillfälliga mobila laddstolpar på samma sätt som finns vid tvärbanan är för tidskrävande och för stort projekt som kräver dataanslutning till varje stolpe, enligt Claes Keisu.

Plexiglas vid förarna

För att på sikt kunna ha påstigning fram i alla bussar utan att riskera förarnas säkerhet installeras just nu plexiglas runt förarhytten. Det har dock inte gjorts på alla bussar som trafikerar Mälaröarna ännu. Men enligt Claes Keisu är det på god väg.

– Av våra 2 200 bussar har 1 800 installerat skyddsglas.

Att flytta kortläsaren bak i bussen är inte aktuellt. En orsak är att det blir dyrt, men även annat spelar in.

– Erfarenheten från andra håll är att det blir mer plankning om man blippar i bak, säger han.

Ett annat av SL:s argument är att de inte vill ha påstigning bak den dag alla förarhytter är inglasade och öppnas framtill.

– Det är bättre ur smittsynpunkt om folk går på fram, av i mitten eller i bakdörr, säger Claes Keisu.

De som trots allt inte har någon möjlighet att betala sin resa hänvisas till överklagan, se faktaruta.

Så kan du köpa biljett utan smartphone

SL:s enkelbiljett går att köpa på flera sätt även utan smartphone.

Dels finns automater i biljetthallar och på en del perronger. Det går även att köpa över disk i spärrarna till tunnelbanan och pendeltåget.

Även hos ett ombud som säljer SL‑biljetter finns möjligheten. 

Har du ingen aktiverad biljett vid en kontroll väntar 1 500 kronor plus priset av en enkelbiljett i böter.

Källa: SL

Visa merVisa mindre

Då kan du överklaga

SL förväntar sig inte att resenärer har en smartphone, men Claes Keisu menar att det är svårt att göra mer än att hänvisa till överklagan i de enskilda fallen där resenären fått böter för ogiltig biljett.

"Vi är medvetna om problemet som drabbar ett mindre antal och och har gjort det vi kan. För att vara drabbad problemet ska man dels sakna smartphone, dels åka med reskassa på accesskort och dels vara bussresenär i ett område där påstigning ännu inte sker genom framdörr", säger Claes Keisu.

Han säger att om man anger tidpunkt, med vilken linje och från vilken hållplats man rest och hur man har försökt betala så bör det inte vara några problem vid en överklagan.

Man har tio dagar på sig att överklaga sin kontrollavgift.

Källa: Claes Keisu

Visa merVisa mindre

Bostadsplaner vid Ilända har fått nytt liv

Nyheter Beslut kan fattas nästa höst I över ett decennium har det puttrat i planer om bostäder på Tufa marin på Färingsö. Planerna var på samråd 2015 men sedan dess har det varit stiltje. Men nu börjar det hända grejer.fredag 22/10 16:48

Stor utredning om trafiksituationen vid öarnas skolor

Nyheter Värre situation när förre jobbar hemma Bilarna duggar tätt runt flera av Mälaröarnas skolor på framför allt morgnar. Nu ses trafikläget över av kommunen, som ska ta fram enskilda handlingsplaner för varje skola. "Det är en kaotisk...fredag 22/10 16:42

Ekeröpolitiker utreds för mutbrott

Nyheter Besök vid bygge kan bli rättsfall Politikerna som på eget bevåg besökte och falskt påstod för en kvinna att hennes vite skulle dubbleras utreds. Nu har en förundersökning om mutbrott inletts. "Det här är inte vanligt", säger Stefan...fredag 22/10 11:30