Under natten mot fredagen blev en SL-buss i trafik träffad med flera skott.

Hos bussoperatören VR beskrivs skotten i Hallonbergen som en "väldigt allvarlig händelse". Chauffören som körde den beskjutna bussen har tagits ur tjänst och erbjudits stöd.

– Själva fordonet vad jag förstår har tagits i beslag av polisen, säger bolagets kommunikationschef Christer Ekelund som inte vill gå in på hur bussens förare mår för närvarande.

Svårt att skydda sig

Ombord på den beskjutna bussen fanns ett tiotal passagerare. Ingen av dem fick allvarliga skador, däremot skadades en passagerare lindrigt av glassplitter när en ruta krossades av en kula.

På plats i området fann polisen flera hylsor. En utredning om mordförsök inleddes, men på måndagseftermiddagen hade ingen misstänkt ännu gripits.

Christer Ekelund säger att det inte går att skydda sig mot den här typen av händelser när de väl sker.

– Det vi kan göra är att ställa in trafiken om vi får information av polisen att det finns risk för hot och våld.

Sådana åtgärder är sällsynta enligt Ekelund. Dessutom, understryker han, är skottlossning mot fordonen betydligt ovanligare inslag än annat hot och våld riktat mot förare. Han säger också att även dessa inslag förekommer mer sällan på bussar än vad man kan tro.

Inte heller har de blivit vanligare med tiden.

– Det har varit en situation i två års tid där vi haft stängda framdörrar. Då vet vi från rapporter att hot och våld har minskat, säger Christer Ekelund.

Trygghetsundersökning

Han räknar upp ett antal åtgärder som VR vidtar för att deras anställda ska känna sig trygga, så som utbildningar, stödsamtal och företagshälsovård.

– Och vi har nyligen avslutat en intern trygghetsundersökning som visar på att personalen på det stora hela känner sig trygg på sin arbetsplats.