– Det kommer nog inte att bli någon anstormning. Men det är positivt att vi kan sälja lite öl när folk kommer på besök, säger Jessica Heidrich, bryggmästare på Hop Notch Brewing som även tillverkar öl under varumärket Waxholms bryggeri.
– Men för oss kommer det inte att betyda så mycket ekonomisk, för det är så pass små volymer.
Bryggeriet driver hon tillsammans med maken Magnus Karperyd.
2018 köpte paret lilla Waxholms bryggeri på Rindö som då bara funnits några år. Sedan dess står mikrobryggeriet på två ben – dels de mer klassiska öldryckerna med Waxholms bryggeris etiketter och dels mer experimentella och smakrika ölsorter under namnet Hop Notch.
Hoppas på bättre marginaler
Under de tio år som gått har det hunnit bli ett 50-tal sorter, från debuten Hello Sunshine! till den senaste, Curious Coast IPA.
– Gårdsförsäljningen kan också bidra till att... avdramatisera besök på bryggeriet, om man kan säga så, säger hon.
Martin Svensson
Men än mer välkommet är den skattesänkning för småbryggerier som regeringen utlovat, säger hon och visar runt i bryggeriet, från de stora tankarna till lagret av burkar och flaskor i den tidigare biografsalongen.
– O ja! Alla som kämpar i branschen kan äntligen få lön eller kanske anställa. Det är en win-win tror jag.
Enligt Jessica Heidrich innebär skattesänkningen – om den blir verklighet – att de minsta bryggerierna, som hennes, får en halverad alkoholskatt, från dagens 5:70 till 2:85 för en vanlig flaska öl.
– Det behövs för att kompensera för alla prisökningar som varit, på allt från vatten, humle och el till flaskpriset. Våra marginaler minskar hela tiden.
Växer långsamt
Ändå går hennes företag med plus, en lyx som inte delas av alla mikrobryggerier. Tvärtom har Jessica och Magnus kunnat expandera och bygga ut försiktigt under åren som gått.
Hop Notch brewing/Waxholms bryggeri om de ekonomiska svårigheterna att driva bryggerier. Ägarna är Jessica Heidrich och Magnus Karperyd.
Martin Svensson
Numera har de exempelvis en egen tapplina som är dubbelt så snabb som den gamla och även klarar att fylla burkar, berättar hon. De har även investerat i en maskin för humling som gör att de får ut betydligt mer arom och smak än tidigare.
– Men vi försöker att växa försiktigt.
Trodde du att du skulle bli bryggmästare när du var tonåring?
– Nej, jag ville bli kemist och det blev jag. Jag jobbade som cellbiolog och läkemedelsforskare under flera år.
Något mer nytt i sortimentet? Jadå, en öl för att fira tioårsjubileet – Baltic Porter.