Bostadsrättsföreningen Innovationen, som äger det högre av de Norra tornen, begär Oscar properties i konkurs.

Sedan en tid dras fastighetsbolaget som byggde tornen med ekonomiska problem och har inte betalat tillbaka på sin kvarvarande skuld på 17,5 miljoner kronor, menar bostadsrättsföreningen.

Konflikten grundar sig i problem som upptäcktes efter inflyttningen, med bland annat läckande avloppsrör och trasiga hissar. Oscar properties och föreningen har kommit överens om att företaget ska ersätta Innovationen för att bygga klart delar av huset. Men företaget följer inte avtalet, menar föreningen.

– Men Oscar Properties har sagt att de har pengar, så jag vet inte varför de inte betalar, säger Brf Innovationens advokat Patrik Kalman till SvD.

Oscar överklagar

Fastighetsbolaget har bekräftat konkursansökan ”till följd av ett förlikningsavtal ingånget med Brf Innovationen som Brf Innovationen anser att man inte följt” och skriver att man kommer att bestrida kraven.

Oscar properties betalade tillbaka runt hälften av ersättningen på totalt 33,5 miljoner kronor 2022. Resten skulle betalas under följande tre år. I november 2023 inledde föreningen en konkursansökan som drogs tillbaka efter att bolaget betalat en delsumma på en miljon, enligt SvD. Nu har ansökan alltså förnyats.

Fastighetsbolagets vd Carl Janglin svarar tidningen att de inte just nu inte kan "gynna en borgenär före en annan”. I ett pressmeddelande skriver de att man "löpande utvärderar alternativen för att möjliggöra bolagets fortsatta drift och för dialoger med Brf Innovationen och övriga kreditgivare".

Ännu en tvist

Oscar Properties har en tvist med föreningen Helix i skrapan bredvid också. Men det handlar inte om lika stora belopp och föreningen har inga planer att gå lika tufft fram som sina grannar.

– Hos oss är det största att Oscar Properties inte har betalat kostnaderna för att skapa allmänhetens utsiktsplats. Enligt ett avtal med Stockholms stad ska det finnas utsiktsplats på 16:e våningen, säger Kim Dywling, ledamot i Helix styrelse till SvD.