Hagastaden

Bostadsrättsföreningen Innovationen äger de 182 lägenheterna i det östra tornet med 36 våningar.

2021 hade föreningen en skuld på nästan 248 miljoner kronor. Då låg snitträntan på 0,73 procent vilket motsvarade kostnader på runt 1,8 miljoner kronor per år, enligt DI.

I slutet av mars skrev föreningen på sin hemsida att lånen uppgick till 237 miljoner.

Samtidigt har räntorna gått upp och föreningens räntekostnader stigit till 6,3 miljoner per år. På 15 månader har de sett sina räntor öka med 245 procent – trots amorteringar på 11 miljoner kronor.

Räntesmällen beror bland annat på att flera av Innovationens bundna lån löpt ut. I dag har fyra av deras fem lån rörlig ränta.

Efter nyår höjde föreningen avgiften med 15 procent. Det räcker inte för att täcka de högre räntekostnaderna men föreningen behöver inte höja avgiften mer, menar ordföranden. De räknar nämligen med att få in "åtskilliga miljoner" från Oscar properties som byggt husen.

– Vi har en fordran på åtskilliga miljoner, som de kommer att betala in till oss enligt förlikningsavtalet. Vi kommer att kunna amortera en hel del med pengarna, säger Fredrik Johansson, till DI.

Bolaget gick nyligen med på att betala för alla problem som dykt upp sedan tornen byggdes, allt från läckande avlopp till trasiga hissar.

Enligt Innovationens senaste årsredovisning som DI fått ta del av har Oscar properties betalat in 15 miljoner till föreningen, och ska betala ytterligare 18,5 till 2025.

Mitt i har sökt bostadsrättsföreningen som inte vill kommentera sin ekonomi.

"Föreningen skiljer sig inte mot andra nya bostadsrättsföreningar som drabbas av stora räntehöjningar och kostnadsökningar. Men vi har koll på läget med räntor, kostnader och kassaflöde", skriver de i ett mejl.