Med brevväxlingen ville skolan ge eleverna en annan syn på kommunikation och hur samhället har förändrats med tiden, och Edsbergs Äldreboende var inte sena att nappa på erbjudandet.

Ungefär en gång per månad berättar sjätteklassarna och pensionärerna om sina liv och sin vardag för varandra genom brevväxlingen.

Totalt är det 13 elever i fem grupper som brevväxlar med fyra herrar och en dam.

"Delar med oss av historien"

91-årige Jojje Sandström är en av dem som har brevväxlat sedan starten.

– Att brevväxla med barnen är både roligt och nyttigt. Det är ett trevligt utbyte och jag tror både vi och barnen lär oss en hel del. Vi delar med oss av historien, Sverige i dåtid, och de lär oss om nutiden och all teknik de använder. Trots sin ringa ålder resonerar barnen så klokt och moget, säger han.

Till en början var breven lite blyga, men med tiden har de blivit mer och mer personliga och alla har nu börjat lära känna varandra. Pensionärerna berättar om de liv de har levt och barnen om sin vardag och sina intressen.

"Ett enormt utbyte"

Bertil Gottling, 96, har precis som Jojje Sandström brevväxlat sedan starten. Han blir upprymd när han berättar om ungdomarna och vänskapen som har vuxit fram.

– Barnen är så nyfikna och intresserade. De frågar om hur det var när jag gick i skolan, vilket jobb jag har haft och hur jag har levt. Det är ett enormt utbyte, det känns som att de har blivit en del av familjen, säger han.

Ska träffas IRL

Elsa Egseth och Laila Machado, båda 12 år, är två av eleverna i gruppen som brevväxlar med Bertil. De tycker också att det har varit spännande att brevväxla och få lära sig mer om hur det var att leva innan mobiler och sociala medier. 

– Det är så roligt att skriva med Berra, det känns som att vi känner varandra fast vi aldrig har träffats. Vi hoppas att vi kan ses innan sommaren och fortsätta att hålla kontakten när vi slutar skolan, säger Elsa och Laila.

Skolan och äldreboendet planerar också för ett fysiskt besök i vårsolen, någon gång innan sommarlovet – något som alla brevskrivare ser fram emot.