Konstverket Stjärnfall som det såg ut innan det togs ner. Foto: Anna Rönngren

Bredängs mystiska kakelkonst borttagen

Stjärnor, siffror och stänger av kakel har prytt Bredäng centrum det senaste året. Nu har den otillåtna kakelkonsten tagits ner. "Risken är att förbipasserande skadas", säger Joakim Svensson på trafikkontoret.

  • Publicerad 12:00, 14 jul 2021

Sedan förra året har Bredäng centrum varit utsmyckat med kakelkonst på trappor, väggar och på pelare. Konstverket sattes upp utan tillstånd och tillskrivs den mystiska konstnären Talking.

Kakelplattorna har hyllats av många Bredängsbor som tycker att det piggat upp det annars betonggrå centrumet.

Men i början av juli plockades kaklet ner av centrumägaren FastPartner, efter uppmaning från Stockholms stads trafikkontor.

– Vi kan inte bedöma hur det satts upp och risken är att förbipasserande kan skadas ifall kaklet ramlar ner, säger Joakim Svensson, kommunikatör på trafikkontoret.

Borttaget. Så här det ser ut efter att kakelplattorna tagits bort i centrumet och t.h. det sista spåret av den hemliga konstnärens konst finns på en pelare utanför tunnelbanan. Foto: Privat/Josefine Avelind

"Inte emot att försköna"

Risken är att kaklet släpper beroende på olika typer av väderförhållanden som regn eller värme. Och eftersom konsten satts upp utan någon överenskommelse med Stockholms stad räknas verket som skadegörelse.

– Vi är däremot inte emot att försköna staden. Det handlar främst om hur konsten blev uppsatt och det fungerar inte. Vi vill hellre att man hör av sig till stadsdelen om önskemål av försköningar.

– Initiativet visar en önskan om att folk vill göra området finare och att boende tycker att det är trevligt med offentlig konst i sin stadsdel.

Önskar sig ny konst

I den lokala Facebook-gruppen skriver boende i området att de är missnöjda med att konsten nu tagits bort. "Klart kaklet ska sitta kvar", skriver en person. Flera tycker att konsten gav "spår av liv" och piggade upp det annars gråa centrumet. Några som ändå förstår att kalket behövde tas ner på grund av rasrisk önskar att ny konst ska pryda centrumet i framtiden.

I juni höll konstvetaren Jacob Kimvall, som forskar om graffiti och gatukonst, en vernissage för kakelkonsten.

– Verket är spännande och intressant både som projekt och koncept. Det är en blandning av gatukonst, aktivism och hantverk, sa han då.