Under onsdagseftermiddagen den 19 april utbröt en brand i ett nybygge på Granitvägen i Bollmora. Det är bolaget BOAB som bygger Bergshusen – ett byggprojekt bestående av totalt 211 hyreslägenheter.

Enligt polisen fick en byggarbetare föras med ambulans från byggnaden med anledning av de skador han ådrog sig i samband med branden.

Finess Bygg Nyproduktion AB är totalentreprenör och ansvariga för arbetsmiljön och samtliga arbeten som bedrivs på arbetsplatsen.

– Det är aldrig roligt när olyckan är framme men som tur är så gick det bra för alla inblandande, säger Anders Zabala Vaca, kommunikationsansvarig för projektet.

Företaget meddelar några dagar efter incidenten att mannen är åter i arbete. Han ska ha fått komma hem samma kväll, cirka tre timmar efter observation.

Omfattande skador

Det är oklart varför branden uppstod, men enligt entreprenören startade det på utsidan av byggnaden i den genomskinliga väv som agerar väderskydd runt byggnadsställningen. Elden ska sedan ha fått fart i isoleringen och vidare in i byggnaden.

– Vi använder asfaltisolering av tjära så det var därför det blev en sådan stor rökutveckling. Det är på två sidor av huset som det har brunnit och orsakats skador på bland annat fasad, betong, fönster, el och ventilation.

Ingen brottsmisstanke

En halvtimme senare meddelar polisen att branden är "i det närmaste släckt" av räddningstjänsten.

Polisen har varit på plats och utrett om något brott har begåtts i samband med att mannen har skadats. Deras bedömning är att det var ett olycksfall i arbetet.

Vilka åtgärder vidtas för att förebygga framtida liknande olyckor?

– Vi har totalförbjudit rökning inom vårt arbetsområde – vi hade rökrutor innan på anvisade platser men det är borttaget i dag. Vi kommer att sätta ut trådlöst brandlarm på bygget och ge ut mer info om brandfarliga ämnen. Vi gör dessutom en brandövning under denna vecka, säger Anders Zabala Vaca.

Hur mycket skadorna påverkar fortsatt produktion är ännu för tidigt att säga då besiktning fortfarande pågår.