Efter en del hemlighetsmakeri står det klart var kändisbagaren Sébastien Boudet öppnar sin livsmedelsbutik Livs. Den hamnar i korsningen Swedenborgsgatan/Magnus Ladulåsgatan.

– Jag blev medlem direkt. Det kommer att bli så bra, jag vill bara köpa ekologiskt, säger grannen Marianne Wieslander, som kikar in genom skyltfönstret.

Än ekar hyllorna tomma, men lokalen ska fyllas upp med runt 3 000 olika typer av ekologiska och hållbart producerade varor – allt från toapapper till grönsaker.

"Jag vill decentralisera det klassiska matsystemet, skapa en direkt länk mellan producenter och kunder," säger Sébastien Boudet.

"Jag vill decentralisera det klassiska matsystemet, skapa en direkt länk mellan producenter och kunder," säger Sébastien Boudet.

Victor Malmcrona

Inte 200 sorters bröd

Målet är att skapa ett alternativ till matjättarna.

– Jag hade precis varit en hållbarhetskonferens, det var babbel om samma gamla saker och prat om vad som borde göras. Då tänkte jag att "fan, det är dags att göra något stort", säger Sébastien Boudet.

Han vill inte att kunderna ska bära ansvaret för att handla "rätt". Här ska man kunna lägga vad som helst i varukorgen, och vara helt säker på att man gjort ett hållbart val.

– Vi behöver heller inte 200 bröd att välja på. Vi har färre alternativ, men det som finns kommer att vara toppen.

Gänget har legat i hårt för att hitta leverantörer och producenter som lever upp till alla krav. "Vi har verkligen tittat på djupet. Jag vill att pengarna ska snurra i hållbara system och stanna där," säger Sébastien Boudet.

Gänget har legat i hårt för att hitta leverantörer och producenter som lever upp till alla krav. "Vi har verkligen tittat på djupet. Jag vill att pengarna ska snurra i hållbara system och stanna där," säger Sébastien Boudet.

Victor Malmcrona

Utan mellanhänder

Många kan välja bort ekologiska varor eftersom de kan kosta lite mer. Så behöver det inte vara, menar Sébastien Boudet.

– Det är inte det ekologiska som kostar, utan alla led mellan producent och butik. Vi har jobbat hårt för att rensa bort mellanhänder. De flesta av våra basvaror ska kosta lika mycket som i andra butiker, eller vara billigare.

Butiken är öppen för både medlemmar och vanliga kunder. Mot en årsavgift får man rabatterade priser på allt, dessutom erbjuds kurser och workshops i sådant som matlagning, inläggning och brödbak. Förhoppningen är att skapa ett community.

– I stället för att göra sin kimchi hemma kan man göra den här, tillsammans med andra. Livs ska vara en plats för människor, inte bara kunder.

Livs öppnar i korsningen Swedenborgsgatan/Magnus Ladulåsgatan på Södermalm.

Livs öppnar i korsningen Swedenborgsgatan/Magnus Ladulåsgatan på Södermalm.

Victor Malmcrona

"Startar något nytt"

Lite nervigt är det, så här dagarna innan premiären.

– Det är läskigt. Jag har aldrig känt mig så här naken. Samtidigt litar jag på människor och de positiva krafter som finns.

På lördag öppnas dörrarna. I början blir det ii lite mindre skala. De kör på fram till julafton, då det bjuds på skinkmackor och glögg. Sedan tar de paus i ett ett par veckor, innan de kommer tillbaka med full kraft och bredare sortiment.

Om allt faller väl ut är förhoppningen att öppna fler Livs.

– Vi är inte här för att leverera en färdig produkt. Vi är här för att starta något helt nytt.

Sébastien Boudet öppnar matbutik på Södermalm

En motrörelse. Så beskriver kändisbagaren Sébastien Boudet den livsmedelsbutik han ska öppna på Södermalm.

– Hela matsystemet är byggt upp och ner. Jag vill göra det lätt att välja rätt, säger han.

För ungefär fyra år sedan stängde Sébastien Boudet sitt bageri i Söderhallarna. I stället skulle han lägga sin tid på att verka för mer hållbar matproduktion. Nu tar han det han lärt sig tillbaka till Södermalm där han öppnar nytt.

– Jag vill skapa en plats där konsumenten inte måste vara detektiv eller kunna så mycket för att handla rätt, säger Sébastien Boudet.

Fram emot hösten slår han upp dörrarna till en ny livsmedelsbutik. Namnet blir ett enkelt "Livs".

– Det känns som ett naturligt steg i min utveckling att bygga en plats för mat, inte bara ett bageri. Jag är lite trött på att bara baka bröd, kakor och bullar.

Allt från kosmetika till bullar

I ett inlägg på Instagram skriver Sébastien Boudet att han är "trött på det industriella bluffsystemet", med råvaror som är "tomma på smak, näring och mening."

Butiken ska vara en "one stop shop", med allt som kan tänkas behövas i vardagen: Allt från hållbart producerat toapapper till färska grönsaker och frukter utan bekämpningsmedel. Bröd och bullar ska bakas i butiken.

– Vi ska ha allt man behöver, fast kanske inte 50 varianter av varje, säger han.

I köket ska råvaror som är skadade eller bli över tas om hand för att bli luncher och middagar.

Många har en bild av att ekologisk mat är dyrare. Hur bli butikens priser?

– Inte dyrare än en vanlig livsmedelsbutik. Skillnaden är att mer pengar går till producenten. I andra butiker går de mesta pengarna in i själva strukturen, bönderna får bara smulor. Vi ska heller inte vara vinstdrivande, det som blir över ska gå till att stötta producenter och organisationer.

Gemenskap i centrum

Dessutom ska det gå att bli medlem, förutsatt att man bor eller jobbar på Södermalm. Han vill inte att folk som bor mer långväga ska ta bilen för att handla här. Medlemmar kan få lära sig sådant som att baka, laga mat, ysta och stoppa korv.

– Jag vill skapa något som människor kan samlas kring, där folk kan känna sig som en del av en helhet. Inte bara köpa mat, utan även bygga en gemenskap.

Att lägga butiken på Södermalm var en självklarhet.

– Jag älskar Söder, här finns mitt folk, många som vill göra en insats för miljön och klimatet. Det måste bli lättare att bidra till biologisk mångfald och att stötta producenter. En sådan plats saknas.

Exakt var butiken ska ligga vill han ännu hålla hemligt, men han säger att den ska ligga centralt. Ambitionen är att öppna någon gång i augusti.

– Det här blir mitt livsverk. Jag vill göra något meningsfullt och långsiktigt som jag kan känna mig stolt över.

"Jag älskar Söder, här finns mitt folk, många som vill göra en insats för miljön och klimatet," säger Sébastien Boudet.

"Jag älskar Söder, här finns mitt folk, många som vill göra en insats för miljön och klimatet," säger Sébastien Boudet.

Pekka Pääkkö

Kändisbagare öppnar matbutik på Södermalm: "Mitt livsverk"

Enbart ekologiskt och hållbart ✔ Inte dyrare ✔ "Trött på bluffsystemet"