I helgen röstade Socialdemokraterna i Botkyrka om förtroendet för förstanamnet och kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin. Lägret som vill att hon ska avgå vann med knapp marginal, 91 röster för och 88 röster mot.

En källa med god insyn säger att Ebba kommer att respektera beslutet och konsekvenserna av det. Det innebär troligen att hon kommer att avsäga sig sin post som kommunstyrelsens ordförande.

"Arbetarekommunens styrelse kommer att påbörja processen att i enlighet med partiets stadgar ta fram förslag på en ny kommunstyrelseordförande i Botkyrka. Processen förväntas att vara färdig under mars månad. Gabriel Melki kommer i sin roll som vice ordförande i kommunstyrelsen, kliva in och leda arbetet tills partiet valt en ny kommunstyrelseordförande", skriver Jens Sjöström, ordförande i Socialdemokraterna Botkyrka, till Mitt i.

ABF-konflikten katalysator

Enligt uppgifter till Mitt i grundar sig konflikten inom partiet i den infekterade ABF-situationen som uppstod under fjolåret. Det började med att kommunen stängde ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamheter efter en kritisk rapport.

Enligt en källa som var på plats vid lördagens möte hade nyckelpersoner från ABF, tillika medlemmar i partiet, rekryterat nya medlemmar i syfte att avsätta Ebba Östlin.

Mitt i har sökt ABF:s ordförande Christina Zedell. Till DN säger hon att det är beklagligt att ABF pekas ut som drivande i omröstningen. Enligt henne fick Socialdemokraterna i Botkyrkas styrelse i uppdrag att utreda Östlins ledarskap redan i december.

– Den rapporten redovisades i lördags och utifrån resultatet, som jag inte vill gå in på, har medlemmarna tagit det här beslutet. Det handlar inte alls om ABF. Rapporten är ett internt dokument och därför är det en fråga för partiet. Men i och med att man nu går så hårt mot ABF och framför allt mot mig så vill jag säga att den bild som förmedlas inte stämmer. Det här är ovärdigt, säger hon till DN.

En annan av ABF:s ledande nyckelpersoner avböjer att kommentera ärendet vidare när Mitt i når hen, med hänvisning till att det är en fråga för partiet och inte för ABF som organisation.

Mothugg från partikamrater

Två sittande socialdemokratiska kommunalråd ska också ha röstat emot sin gruppledare. Enligt uppgift har de två kommunalråden tidigare uttryckt kritik mot kommunen och Ebbas hantering av ABF-situationen.

– Jag står för alla beslut jag fattat. Och jag kommer alltid hålla en stenhård linje mot den organiserade brottsligheten, det har jag lovat Botkyrka, skriver Ebba Östlin på sin Facebook-sida.

Den ena kommunalrådet har avböjt att kommentera ärendet. Mitt i söker den andra.

Påverkar inte samarbetet

Gruppledarna för resterande Mittenstyrets partier samlades under morgonen för att prata igenom helgens politiska bomb. De var alla överens om att styret inte kommer att påverkas av den process som Socialdemokraterna just nu befinner sig i.

– Så länge det är en ny gruppledare som hedrar vår överenskommelse ser vi inte några orosmoln på det viset, säger Liberalernas gruppledare Ing-Marie Viklund.

– Vi måste låta sossarna ha sin gång. Vi vet inte var det landar och inte heller hur det kommer påverka samarbetet. De ska få ha sin process och vi kommer ta ställning till det när den är klar, säger Dag Ahlse, Centerpartiets gruppledare.

Rapport: Hasch, kokain och dömd personal på ABF:s fritidsgårdar

Droger, personal som dömts för brott och utomstående med skyddsväst i lokalerna. Det är några av de centrala punkter som presenteras i en ny rapport om situationen på ABF Botkyrka-Salems fritidsverksamheter. Men ABF hävdar att rapporten är en partsinlaga.

– Vi står bakom vårt beslut att stänga ned deras verksamhet alla dagar i veckan. Den här rapporten är bara en konfirmation på att vi tog rätt beslut, säger Dag Ahlse (C), 1:a vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det var för en månad sedan som kommunen abrupt avslutade sitt samarbete med ABF Botkyrka-Salem som utförare av den öppna fritidsverksamheten i Botkyrka, ett samarbete som sträckte sig 40 år bakåt i tiden.

Beskedet kom som en chock för personal, barn och föräldrar. Kommunen ville inte säga mer än att det berodde på allvarliga brister i arbetsmiljön och ABF Botkyrka-Salems ledning stod som frågetecken.

Skyddsväst på

Nu är granskningen klar. Den visar att narkotika har hittats på fritidsgårdarna vid flera tillfällen, personer med kriminell bakgrund har anställts, obehöriga äldre har vistats på gårdarna i skyddsväst och pengar som var avsedda för fritidsbarnen har gått till annan ABF-verksamhet och onödigt dyra inköp.

Det är säkerhetsföretaget 2Secure som utfört granskningen. De har genomfört intervjuer med personer som har eller har haft anställning inom verksamheten, med kultur- och fritidsförvaltningen och Botkyrkapolisen. De har också inhämtad dokumentation från ABF och kommunen.

Drogfynd anmäldes inte

Enligt rapporten har anställda hittat hasch och kokain inne på fritidsgårdarna och valt att anmäla detta till polisen. När en ledningsperson inom ABF Botkyrka-Salem fick veta om anmälan ska personalen blivit tillrättavisad. Sådana händelser skulle i framtiden anmälas till ledningspersonen som i sin tur skulle anmäla det till polisen.

När narkotika hittades vid ett senare tillfälle kom ledningspersonen och hämtade narkotikan, enligt den intervjuade personalen. Det här har däremot inte dokumenterats av ABF, visar 2Secures granskning. Någon anmälan vid det tillfället kunde heller inte hittas i polisens anmälningssystem.

ABF: "Vi kan förklara alla händelser"

Christina Zedell är ordförande på ABF Botkyrka-Salem och dessutom ledamot i kommunfullmäktige för Socialdemokraterna. Hon tror inte på det som står i rapporten.

– Allt i rapporten är lögn och baserat på lösryckta påståenden, och den här händelsen är en av dem. Vi har aldrig hört talas om det förutom ett tillfälle där man hittade narkotika på byggnadens tak, men då kom polisen och hämtade det, skrev en rapport och så var det inte mer med det, säger Christina Zedell, ordförande på ABF Botkyrka-Salem, och fortsätter:

– Vi kan förklara alla händelser som den här partsinlagan framhäver som felaktigheter.

Du kallar det här för en partsinlaga, varför?

– Vi har inte fått komma till tals alls i det här. Vi har inte fått bemöta något av det som har kommit fram, och det ställer vi oss kritiska till. Vi vädjade till säkerhetsbolaget om att träffa oss och ge vår bild så att det inte blir en ensidig partsinlaga på det här sättet. Nu utmålar de oss som kriminella, och det blir jag upprörd över. Det är nästan så att jag vill polisanmäla oss själva så att vi får en ordentlig prövning.

ABF Botkyrka-Salem har överklagat kommunens beslut att säga upp avtalet om fritidsverksamhet.

Mitt i Botkyrka har sökt säkerhetsföretaget 2Secure för att låta dem bemöta Christina Zedells kritik. Men företaget hänvisar till Botkyrka kommun.

– Granskarna själva menar att delar av rapporten kan ses som partsinlaga, men det har jag sagt till ABF att det alltid är den sammanvägda bilden som vi behöver förhålla oss till. Om då granskaren gör bedömningen att den sammantagna bilden är att det är väldigt allvarliga missförhållanden så är det vad vi utgår ifrån, Pernilla Vera Jr, säkerhetsdirektör på Botkyrka kommun.

Centerpartisten Dag Ahlse var den som, för kultur- och fritidsnämndens räkning, fattade ordförandebeslutet om att säga upp ABF:s kontrakt. Han menar att det är Christina Zedell som far med osanning.

– Vi har gång på gång försökt att få dem att samarbeta i frågan, men de har vägrat lämna in underlag till granskningen. Nu är de kallade till ett möte på måndag för att få bemöta det här, säger han.

Kommunal regi

Nu ska kommunen gå in och ta över driften för fritidsgårdarna och klubbarna. En av klubbarna har redan startat, samtidigt pågår rekrytering av personal för resten av klubbarna och samtliga gårdar.

Känns historien igen? Det här liknar det som föranledde att kommunen stängde ner alla mötesplatser för unga vuxna (16–20-åringar) år 2019. Även då var ett av argumenten att droger och kriminella element hade tagit sig in på gårdarna.

Skillnaden är att det var kommunen som styrde de mötesplatserna.

Hur ska man förhindra att en sådan situation sker igen på i de nya kommunalstyrda fritidsverksamheterna?

– Det här är en av de viktiga erfarenheter som vi dragit en hel del lärdom ifrån. Det handlar bland annat om att vi behöver säkerställa kompetensen hos personalen. Så att de, utöver sitt pedagogiska uppdrag, kan hantera utmaningarna vad gäller gränssättning och att vara tydlig vuxen, samtidigt som man säkerställer en trygg och säker miljö för barn och unga, säger Pernilla Vera Jr.

Så har granskningen gått till:

Utredningen har genomförts av säkerhetsföretaget 2Secure på beställning av Botkyrka kommun.

Den grundar sig på intervjuer med personer som har eller tidigare har haft insyn i ABF Botkyrka-Salems verksamhet, kultur- och fritidsförvaltningen samt företrädare från Botkyrkapolisen.

Granskningen har även utgått från dokumentation som inhämtats från både Botkyrka kommun och ABF Botkyrka-Salem.

Detta konstaterar utredningen (ett urval):

Elva personer som är eller har varit anställda förekom med en eller flera domar i brottsmål. Det innefattar narkotikabrott, misshandel, olovlig körning, våldsamt motstånd, blåljussabotage och köp av sexuell tjänst.

Anställingar har inte alltid varit kompetensgrundande, utan i vissa fall baserats på släkt- och vänskapsrelationer. Ledarpositioner har också tillsatts på det här sättet.

Personal har avslutat sina tjänster till följd av dålig arbetmiljö efter en omorganisation.

Bristande rutiner och direktiv för incidentrapportering. Anställda upplever att ledningspersonal vill styra vad som rapporteras och inte.

Problematik med att äldre personer med kriminell livsstil tillåts vistas inne i verksamhetslokalerna. Vissa med skyddsväst.

Olovligt nyttjande av bidrag som tilldelats ABF Botkyrka-Salem för driften av öppen fritidsverksamhet. Bland annat inköp av dyra julklappar, andra dyra personalrelaterade inköp och medel till ABF:s kursverksamhet, som ska vara skild från fritidsverksamheten.

ABF bemöter samtliga punkter i rapporten

ABF Botkyrka-Salem gör slag i sak och har börjat bemöta samtliga punkter i den kommunbegärda granskningen, där man bland annat konstaterar att kriminella tillåtits arbeta med barn.

"Vi gör det som de allra flesta arbetsgivare kan göra i den frågan, nämligen att begära ett utdrag från belastningsregister", svarar ABF Botkyrka-Salem genom sin hemsida där man börjat lista svar på flera av de anklagelser som rapporten riktat mot dem.

https://www.mitti.se/nyheter/rapport-hasch-kokain-och-domd-personal-pa-abfs-fritidsgardar/repvci!fBZzNvy1gPT85u9Y2sFzMQ/

Enligt dem har de begärda belastningsregistren aldrig visat något, då brott som skett längre tillbaka än fem år, samt brott som stöld eller ringa stöld aldrig visas i belastningsregistret angående arbete med barn.

Misstänkt narkotika

En annan punkt som lyfts mot ABF är att man har hittat hasch och kokain i fritidsverksamhetens lokaler utan att anmäla detta till polisen. Fel, menar ABF.

"Vi ser väldigt allvarligt på all typ av narkotikahantering eller kriminell verksamhet, de tillfällen som personal har hittat narkotika i verksamheten eller i anslutning till våra lokaler har vi med omedelbar verkan polisanmält samt vidtagit de åtgärder som behövs", skriver de.

https://www.mitti.se/nyheter/oroliga-barn-efter-abf-stangningen/repvcg!iOGOmyhgcEP3wL4vp4Imfw/

Samtidigt menar ABF att de länge påtalat narkotikaproblematiken, som ofta sker i anslutning till deras lokaler i Alby, för kommunen. ABF menar att problematiken snarare beror på kommunens egna verksamhet för unga vuxna i samma byggnad som ABF har sina fritidsklubbar och gårdar.

Nu fortsätter ABF Botkyrka-Salem sitt arbete med att bemöta samtliga punkter i granskningen, samtidigt som de låter sina egna experter titta på rapportens utformning. Främst utifrån det de anser vara ensidigt och partiskt.

Andra ABF-samarbeten fortsätter

Det är bara ABF:s fritidsverksamhet som kommunen har brutit med. Andra samarbeten fortsätter:

Kommunens ekonomiska stöd till ABF-drivna scenskolan Fejm fortsätter som planerat tills ett nytt beslut är fattat. Stödet ligger på strax över 2,6 miljoner kronor årligen.

Kulturfestivalen This is Alby, också tillsammans med ABF, har under de senaste tre åren fått 240 000 kronor av kommunen.

Kommunen polisanmäler ABF

Striderna mellan ABF Botkyrka-Salem och Botkyrka kommun fortsätter. Kommunen har nyligen polisanmält ABF för misstänkt bedrägeri, rapporterar SVT.

Mitt i har tidigare rapporterat om att kommunen har betalat ut stöd för drift av fritidsverksamhet till ABF trots att det inte har funnits något skriftligt avtal mellan parterna sedan 2020.

https://www.mitti.se/nyheter/rapport-hasch-kokain-och-domd-personal-pa-abfs-fritidsgardar/repvci!fBZzNvy1gPT85u9Y2sFzMQ/

Nu vill kommunen pröva om ABF har använt statliga och kommunala medel på ett olovligt sätt, skriver SVT.

Christina Zedell, ordförande i ABF Botkyrka/Salem, säger till tv-kanalen att de välkomnar en polisanmälan eftersom de är kritiska till de anklagelser som kom fram i rapporten.