"Vi gör det som de allra flesta arbetsgivare kan göra i den frågan, nämligen att begära ett utdrag från belastningsregister", svarar ABF Botkyrka-Salem genom sin hemsida där man börjat lista svar på flera av de anklagelser som rapporten riktat mot dem.

https://www.mitti.se/nyheter/rapport-hasch-kokain-och-domd-personal-pa-abfs-fritidsgardar/repvci!fBZzNvy1gPT85u9Y2sFzMQ/

Enligt dem har de begärda belastningsregistren aldrig visat något, då brott som skett längre tillbaka än fem år, samt brott som stöld eller ringa stöld aldrig visas i belastningsregistret angående arbete med barn.

Misstänkt narkotika

En annan punkt som lyfts mot ABF är att man har hittat hasch och kokain i fritidsverksamhetens lokaler utan att anmäla detta till polisen. Fel, menar ABF.

"Vi ser väldigt allvarligt på all typ av narkotikahantering eller kriminell verksamhet, de tillfällen som personal har hittat narkotika i verksamheten eller i anslutning till våra lokaler har vi med omedelbar verkan polisanmält samt vidtagit de åtgärder som behövs", skriver de.

https://www.mitti.se/nyheter/oroliga-barn-efter-abf-stangningen/repvcg!iOGOmyhgcEP3wL4vp4Imfw/

Samtidigt menar ABF att de länge påtalat narkotikaproblematiken, som ofta sker i anslutning till deras lokaler i Alby, för kommunen. ABF menar att problematiken snarare beror på kommunens egna verksamhet för unga vuxna i samma byggnad som ABF har sina fritidsklubbar och gårdar.

Nu fortsätter ABF Botkyrka-Salem sitt arbete med att bemöta samtliga punkter i granskningen, samtidigt som de låter sina egna experter titta på rapportens utformning. Främst utifrån det de anser vara ensidigt och partiskt.