ABF Botkyrka Salem driver inte längre några fritidsgårdar eller klubbar i Botkyrka längre, efter att kommunen beslutat att säga upp avtalet med dem efter mer än 40 år.

– Vi kände oss tvungna när vi insåg att vi inte kan garantera en trygg miljö för barn eller personal på fritidsgården. Vi fick indikationer på bristfällig arbetsmiljö innan jul, och tillsatte en extern utredning. Under utredningens gång stärktes våra misstankar, säger Helena Hellström, kultur och fritidsdirektör på kommunen.

Så i fredags, när beslutet verkställdes, fick ABF stänga ned sina fritidsklubbar – mitt i pågående verksamhet. Enligt Christina Zedell, ordförande för ABF Botkyrka Salem, kom det som en blixt från klar himmel.

– Personalen var förtvivlade och undrade vad de skulle säga till föräldrarna, men vi visste ingenting och kunde därför inte säga mer än att kommunen sagt upp avtalet, säger hon.

Delade åsikter

Det här började redan i december, när kommunen fick nys om oegentligheter hos ABF när det kommer till arbetsgivaransvar och arbetsmiljö från tidigare anställda hos ABF, vilket man beslutade att utreda.

Ett säkerhetsföretag anlitades, som begärde ut uppgifter om ekonomi och alla anställda sedan 2018.

– Lista över personalen får vi inte spara på grund av GDPR. Så vi behövde hjälp från centralorganisationen och en jurist som begärde anstånd för att det skulle ta tid att ta fram, men kommunen nekade det. Istället sa de att om listorna inte fanns dem tillhanda inom två dagar så skulle de riva avtalet. Så vi jobbade dag och natt för att skicka in det, säger Zedell.

Kommunen delar inte samma bild.

– Vi har informerat dem om vilka delar vi undersökte i den här granskning, och vilken kritik som framkommit. Vi har försökt ha en dialog, men blev hänvisade till deras juridiska ombud, något som har försvårat dialogen. Vi hade önskat att dialogen hade skett på annat sätt, säger Helena Hellström.

Hänvisar vidare

Nu har kommunen gått in och tagit över ABF tidigare fritidsgårdar och klubbar till dess utredningen är klar, vilket beräknas vara under våren.

– Vi arbetar hårt för att det här inte ska påverka barnen. En av klubbarna öppnar redan i morgon resten kommer vi att successivt att bemanna upp. Men det kan ta några veckor. Fram till dess hänvisar vi till andra klubbar och gårdar, säger Helena Hellström.