Ett förråd och en servicebyggnad har redan rivits. Fastighetens huvudbyggnad finns dock kvar, liksom vagnhallen och inte minst slangtornet som sträcker sig högt över de andra husen och är ett lokalt landmärke i Norrviken.
Kommunens plan är att förvandla tomten och intilliggande stråk längs Norrvikenleden till stadsbebyggelse. Nu har ett beslut om planläggning klubbats.
– Det känns väldigt positivt att vi nu gör något med den här platsen, säger nämndens ordförande Anders Ekberg (L).
Inte minst är det en möjlighet att förbättra tryggheten i området, anser han. De senaste åren med upplag och lager på platsen har det förekommit inbrott i tomma lokaler och andra "otrygghetsskapande händelser".
Här ligger den gamla brandstationen, väl synlig för alla som passerar utmed Norrvikenleden.
Eniro
Inriktningen är att det ska bli hus på 4-5 våningar med en nedtrappning i skala mot småhusen på Länsmansvägen väster om gamla brandstationen.
Tomtens storlek är cirka 12 000 kvadratmeter och enligt tjänsteutlåtandet skulle det kunna innebära att 50–60 trerummare i standardstorlek får plats.
Men där finns också utmaningar. Området är förorenat efter brandkåren och en första utredning visar att marken måste saneras. Detta planeras att ske under 2025.
Tidstypisk bebyggelse
Ytterligare en sak som måste beaktas är närheten till stora vägar, järnväg, bensin- och transformatorstation också innebär en utmaning när det gäller buller, luftmiljö och olycksrisk från hantering och transport av farligt gods.
Detta ska studeras närmare i det inledande planarbetet, enligt avdelningen för samhällsbyggnad.
Hur området utformas påverkas emellertid även av om det finns möjlighet att behålla delar av den befintliga bebyggelsen som är "tidstypisk och karaktärsstark".
– Vi ska se över vad som kan bevaras utifrån ett hållbarhetsperspektiv, och det handlar om tidstypiska byggnader. Framför allt slangtornet som är en typisk grej för en brandstation. På andra ställen i Sverige har gamla slangtorn bevarats i någon form och ibland byggts om på ett ganska spektakulärt sätt, säger Anders Ekberg.
Planarbetet ska påbörjas omgående och bedrivas i en takt så att antagande av ny detaljplan kan ske under år 2028.