I slutet av förra året antog staden en detaljplan för en del av Årstafältet som innehåller drygt 450 bostäder fördelat på tre kvarter, en idrottshall, en grundskola och två förskolor. Strax därefter beslutade länsstyrelsen att överpröva beslutet. Anledningen? Myndigheten tycker inte att kommunen har säkerställt hur man ska utforma bostäderna i förhållande till bullernivåerna från den nya huvudgatan som kommer att gå genom området. I början av mars upphävdes detaljplanen.

– Vi har framfört våra synpunkter till staden tidigare, under granskningen. De handlar om att vi tycker att det behöver regleras i detaljplanen hur lägenheterna ska utformas för att klara riktvärden för buller, medan staden vill lämna det till bygglovsprövningen. En liten men viktig detalj. Det finns ett senare dombeslut som stöd för vår tolkning än det som staden hänvisat till. Det kanske är skälet som gör att vi tolkar olika, säger Tatjana Joksimović, enhetschef för bostäder och fysisk planering på länsstyrelsen.

"Helt överens"

Mattias Nilsson är projektledare för Årstafältet på exploateringskontoret.

– Vi är helt överens med länsstyrelsen om hur vi ska bygga, men stadens inställning är att det är bättre att inte låsa fast hanteringen av bullerfrågan i detaljplanen. Det här är hus som inte ska byggas förrän om fem år, och det kan komma att ske förändringar i bullerregler som vi kan behöva ta hänsyn till. Därför är det bättre att inte låsa fast det.

Nu står staden inför ett val.

– Om vi accepterar länsstyrelsens tolkning skulle vi ganska enkelt kunna komplettera detaljplanerna och få dem klubbade i fullmäktige inom ett halvår. Det skulle inte innebära någon försening alls när det gäller själva byggandet. Men det skulle innebära att vi viker ner oss i en princip som vi tycker är viktig, säger Mattias Nilsson och fortsätter:

– Om stadens politiker i stället väljer att ta strid blir det en mycket större osäkerhet om när vi kommer att ha lagakraftvunna planer. Och det skulle kunna betyda att bygget skjuts flera år på framtiden.