I mars 2020 gick hyreskontraktet ut för Klackenbergs i Sundbyberg. Lokalen vid hörnet Stationsgatan/Sturegatan fick tömmas på både böcker och papper.

Kedjan, som i dag har nio butiker i Stockholmsområdet, gav dock aldrig upp tanken på Sumpan – och i augusti var det dags att öppna på nytt.

– Det känns väldigt roligt att vara tillbaka. Vi har blivit otroligt varmt välkomnade, säger Nemo Lorentz som jobbar i butiken.

Bekant kvarter

Den nya lokalen ligger på Stationsgatan 4, blott några meter från den tidigare.

– Det är nära nog för att det ska vara lätt för kunderna att hitta tillbaka, säger Nemo.

Han konstaterar att flera stammisar redan har gjort det. Även om besökssiffrorna inte är uppe på samma nivåer som före pausen, tror han att allt fler kommer att återvända.

Samtidigt kan det tyckas djärvt att öppna affär i rådande läge. Man skulle kunna säga att bokhandeln slapp pandemin, men fick inflationen. Då gäller det att göra så gott man kan, menar Nemo Lorentz.

– Vi ser till att vi fortfarande kan ha samma utbud till så bra priser som möjligt.

Till råga på allt har Trafikverket spärrat av stora delar av gatan alldeles utanför butiken, för att utföra arbeten kopplade till den ledningsbrygga som uppfördes över järnvägen i somras.

Men Nemo Lorentz ser med tillförsikt på framtiden.

– Det kommer bara att bli bättre och bättre i och med att de blir klara.

Beskedet han fått av Trafikverket är att avspärrningarna försvinner lagom till Sundbybergs julmarknad den 3 december. Då får butiken dessutom finbesök, av krimförfattaren Dag Öhrlund.