Nyligen drog den andra säsongen av Bögbibblan podcast igång. I den ger läraren Makz Bjuggfält och psykologen Milla Leskinen lyssnarna en inblick i livet som queer person genom att diskutera queer litteratur.

I den nya säsongen har varje avsnitt ett särskilt tema och en inbjuden gäst. Bland annat behandlas queera "livslopp".

– Vi pratar om hur man förhåller sig till milstolpar eller upplever den annorlunda när man lever bortanför heteronormen. Vi tror att personer som inte är queera kan känna igen sig, de kanske bryter mot normen på något annat sätt, säger Milla.

Vill bredda perspektiven

I säsong två kommer lyssnarna få möta gäster som författarna Khaled Alesmael och Nikolaj Tange Lange, forskare som Anna Siverskog och Pia Laskar samt bokhandlare från Paris och Berlin.

– Vi har alltid försökt bjuda in någon som är "smartare än vad vi är" eller sysslar med annat än det vi gör för att bredda perspektiven, säger Milla.

Queer litteratur är grunden till podden

Bögbibblan startade som ett experiment när Makz bestämde sig för att bara läsa queer litteratur under ett år.

– Jag upptäckte att det inte var svårt att hitta och nu efter fyra år har det fortfarande inte tagit slut på nya berättelser.

I böckerna hittade han berättelser om utanförskap och berättelser om hur framtiden kan se ut. Han ville sprida det till andra och startade Bögbibblan på Instagram.

– Det är ett roligt forum för att det finns snabb kommunikation och man kan leka med text och bild, men det är svårt att gå på djupet där.

Många kamper kvar

Idén med ett digitalt queert rum kom i början av pandemin.

– Jag tänkte att det var bra att ha en personlig röst att lyssna på. Det är något man kan göra för andra. Ett queert rum och en queer röst. Podden blev som ett svar på pandemin.

Makz tänkte då på Milla, som han hade samarbetat med tidigare i projekt som skrivarcirklar och en feministisk technofestival, Femtech, i Uppsala. Milla hade länge letat efter böcker som gör att hon förstår sig själv och världen bättre, så det passade perfekt.

– När jag kom på att jag inte var straight kändes det naturligt att läsa mer om det. Senare kändes det mer som min plikt att ta del av de berättelser som finns och berätta om och tillgängliggöra de för andra, säger Milla.

Hon tycker det är viktigt att belysa att det finns olika förutsättningar att leva som queer i Sverige.

– Det finns personer som har migrerat hit och lever i exil och transpersoner som inte har rätt till den vård de behöver. Vi vill att vara queer inte bara ska vara att gå i prideparaden en gång om året. Det finns många kamper kvar att driva, säger Milla.

Om framtiden

Nu drömmer Makz om att ta ett sabbatsår från läraryrket och resa runt på Sveriges bibliotek och sprida kunskap om queer litteratur.

– Hur fett vore det inte att besöka alla kommuner i Sverige och ha en litteraturkväll och att inte allt händer i Stockholm. Det gör inget om det bara kommer fyra personer till biblioteket i Norberg, säger han.

I säsong två är två avsnitt släppta och fem till är på gång.