Thomas Nyborg har alltid varit fotointresserad. Den dagen, för sex år sedan, hade han begett sig ut på en blomsteräng för att plåta blommor och insekter.

– Jag var ganska van att få fästingar på mig, och brukade plocka bort dem snabbt. Men den här gången missade jag en som hade satt sig på knät.

Blev en kraftig infektion

Först ett dygn senare upptäckte han fästingen. Bettet lämnade efter sig en liten röd prick. Över några dagar gick det till att bli en kraftig infektion, och Thomas fick uppsöka läkare.

– Första felet var att jag inte hittade fästningen i tid. Andra var att det tog för lång tid innan jag fick antibiotika.

Spreds till nervsystemet

Det Thomas drabbats av är neuroborrelios, en ovanlig typ av borrelia som påverkar nervsystemet. När symtomen började visa sig jobbade Thomas som upphandlare på Swedavia.

– Det började med att jag fick nervryckningar på möten. Sedan kramper, som kom allt tätare. Sedan kom smärtan.

I dag har Thomas varit sjukskriven på heltid i sex år. I vänstra halvan av kroppen har han ont i huden och musklerna. På sämre dagar kan han knappt sitta, på bra dagar orkar han bara vara aktiv några timmar.

– Jag älskar naturen, fjällvandra, fiska. Det finns så mycket jag inte kan göra längre. När det gör som ondast ligger jag bara i fosterställning. Det är inte många timmar på dygnet jag känner mig okej.

Inget biter

Under åren har Thomas träffat ett 50-tal läkare på vårdcentraler och sjukhus. Han har varit inlagd fyra gånger. Ingen har kunnat bota hans tillstånd.

Därför åkte Thomas till Polen för några år sedan, för att prova en antibiotikabehandling som inte ges i Sverige.

– Jag orkade inte så länge, antibiotikan sliter så på en. Kramperna och nervryckningarna är borta, men smärtan är kvar.

Den behandling som nu finns tillgänglig för Thomas i Sverige är smärtlindring, i form av morfin.

– Men det är bara ett sätt att leva med det. Det gör inget åt själva kärnan. Det känns hopplöst, och det är svårt att acceptera att det inte finns något att göra.

Ta hotet på allvar

Det Thomas hoppas är att andra ska börja ta hotet från fästingar på allvar.

– Har ni varit ute i naturen, titta efter fästingar på dig själv och barnen, och ta bort dem direkt. Har ni symtom, se till att behandla med antibiotika så fort som möjligt.

Symptom efter en vecka

Borrelia är en av de vanligaste bakteriella infektionerna i Sverige. Dock förs ingen nationell statistik över hur många som drabbas varje år.

– Men av de som smittas får uppskattningsvis tio, tjugo procent en infektion i nervsystemet, säger Johanna Sjöwall, överläkare vid infektionskliniken i Östergötland, som forskat om borrelia i över 20 års tid.

Symtom på neuroborrelios brukar märkas tidigast någon vecka efter bettet. De karaktäriseras av nattlig nervsmärta i kroppen, huvud- och nackvärk, och ofta även förlamning i ena sidan av ansiktet.

Börja behandling tidigt

Om infektionen diagnostiseras rätt och behandling med antibiotika påbörjas tidigt är det väldigt ovanligt med långdragna restsymtom, menar Johanna Sjöwall.

– De flesta är i princip återställda efter några månader. Det finns de som drabbas av mer långvariga symtom, såsom kvarstående smärtor, trötthet och koncentrationssvårigheter, men även dessa symtom avtar i de flesta fall och läker ut med tiden.

Symtomen kan variera, och behandlingarna formas därefter. Johanna Sjöwall avråder dock bestämt från långvariga antibiotikabehandlingar, då det inte finns vetenskapligt stöd för att de förbättrar restsymtom.