Lånas ut. Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) i Blå hallen i Stadshuset, där vård- och omsorgspersonal snart kan vaccineras. Foto: Pressbild

Blå hallen blir vaccinationscentral

Snart kan vård- och omsorgspersonal vaccineras mot covid-19 –  i Blå hallen. Staden öppnar också upp idrottshallar för vaccinationer.

  • Publicerad 11:41, 26 jan 2021

I slutet av den här veckan ska de första sprutorna med vaccin ges inne i Stadshusets största sal, Blå hallen. Vid nobelbanketten brukar 1300 gäster sitta ner för att äta middag här. Nu blir det i stället personal som bor i Stockholms län och som arbetar vårdnära på särskilda boenden för äldre, inom hemtjänsten, LSS och socialpsykiatrin som får besöka salen för att vaccineras mot covid-19.

Även om vaccineringen är ett regionalt ansvar så ska staden, som äger många stora fastigheter, hjälpa till, menar finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

–  Blå hallen är stor och välkänd och nyttjas i dag inte fullt ut. Den har också en central placering så vi tycker att den lämpar sig väl för att möjliggöra för fler att snabbt kunna få tillgängligt vaccin, säger hon.

Vaccinering i idrottshallar

Hur många som kan vaccineras i Stadshuset, som är ett skyddsobjekt, kommer inte offentliggöras. Klart är att det till en början släpps bokningsbara tider för vård- och omsorgspersonal under två dagar. Men finansborgarrådet tror att det kan bli fler vaccinationstillfällen i Blå hallen längre fram, inte minst när det är dags för massvaccineringen av stockholmarna.

Här är 400 mottagningar som ska få ge covid-vaccin

– Ja, det hoppas jag verkligen. Sen gäller det för staden att vi tillsammans med regionen hittar lokaler över hela stan så att vi kan undvika resor i kollektivtrafiken och se till att det finns en bra tillgång, säger hon.

Hon nämner idrottshallar och sportanläggningar runt om i stan som lokaler som kan lånas ut till regionen för vaccinationer. Redan nu har ett tiotal hallar gjorts tillgängliga för vaccinering, vilka det är går staden inte ut med av säkerhetsskäl. Planen är att en första vaccinering i en idrottshall i ytterstan ska starta imorgon.

30 000 har bokat tid

Just nu har över 30 000 av de cirka 58 000 prioriterade medarbetarna inom den kommunala vård- och omsorgen i Region Stockholm bokat en tid för vaccination. Drygt 11 000 av dem har fått sin första dos.

– Det finns ett stort intresse överlag för att vaccinera sig och vi ser framåt att när vi har större lokaler så kan vi upplåta dem eftersom det krävs stora ytor för att genomföra vaccinationer på ett smittsäkert. Här gäller det att vara lösningsorienterade och samarbetsvilliga, säger Anna König Jerlmyr.