2021 borde ha varit året då Bagarmossen Kärrtorp BK ställde till med en riktig fest. Klubben, som föddes 2011 genom en sammanslagning av Kärrtorps BK och Bagarmossen BK, fyller ju trots allt tio år.

Men en pandemi kom emellan.

– Det har verkligen kommit av sig och vi har inte kunnat fira alls, säger klubbens ordförande Jane Lundgren Ericsson då vi ses i klubbhuset intill Kärrtorps IP.

– Men vi har i alla fall haft en fototävling och ska snart lansera en supporterkollektion med halsdukar, tröjor och mössor, tillägger hon.

Lyckades vända ekonomin

Jane, som bor i Enskededalen, klev in som ordförande så sent som 2019. Hennes i dag 17-årige son har spelat i BKBK sedan knatte-fotbollsskolan och med hennes erfarenhet som chef- och styrelseledamot i bank- och finansbranschen tänkte hon att hon kunde vara till nytta.

– Tyvärr hade inte föreningen jättebra ekonomi när jag kom in, vilket var stressande. Men vi lyckades få ett överskott på några hundratusen. Vilket var tur, för sedan kom corona.

2020 var trots allt okej. Kaféet gjordes om till kiosk och matcherna kunde fortsätta spelas, om än med en publik på max 50 personer. Jubileumsåret 2021 var betydligt värre med nya, tuffare restriktioner som till exempel innebar att de äldre spelarna inte tilläts spela alls.

Trots det har klubben fortsatt växa även under pandemin – 200 nya medlemmar har registrerats. Men det finns fortfarande utmaningar, det menar både Jane och nyanställda föreningskonsulenten Mehdi Hachemaoui.

– Vi arbetar med att få in fler äldre tjejer i föreningen, många lämnar när de kommer upp i 13-14 års ålder. Den utmaningen delar vi med många föreningar. Vi behöver jobba mer uppsökande och ge oss ut i skolorna för att få upp intresset, säger Mehdi.

Jane inflikar att damlagets framgångar förhoppningsvis kan inspirera andra.

– De har haft en riktigt bra säsong och kom trea i division 3.

"Alla måste hjälpas åt"

Klubbens upptagningsområde är socioekonomiskt blandat och de ekonomiska förutsättningarna skiljer sig rejält. Det är inte självklart att alla kan betala avgiften, som varierar från ungefär en tusenlapp per säsong upp till det dubbla för de äldsta medlemmarna.

Men målsättningen är att ingen ska behöva sluta av ekonomiska skäl.

– Vi har en ungdomsfond som vi använder när någon inte har råd. Intäkterna kommer från kaféet, men vi behöver också hjälp från aktörer i närområdet. Alla måste hjälpas åt, betonar Mehdi som ständigt är på jakt efter nya sponsorer.  

Så vad händer framöver?

Den 1-4 november väntar höstcamp för barn födda 2014–2007. Och den utvecklingsplan som sjösattes under året ska finslipas ytterligare för att skapa en ännu bättre verksamhet. Bland annat har tematräningar införts, då alla grupper tränar samma saker för att säkerställa en likvärdig utbildning.

Och det finns fler idéer inför framtiden.

– Förutom att försöka locka fler flickor så har vi pratat om att införa gåfotboll för folk över 55 år. Det har funnits i Enskede i flera år och de skulle nog bli glada om de fick någon att spela mot i närområdet, konstaterar Jane Lundgren Ericsson.