Det är en solig torsdagseftermiddag när det nya kvarterskontoret presenteras för nyfikna i området som vill veta mer om planerna. Dagens huvudpersoner är Moa Arnberg, vd för fastighetsbolaget Herbhus, och hållbarhetsexperten Susanna Elfors. Den sistnämnda arbetar med kvartersutveckling och har bland annat grundat kontorskollektivet Bagarmossen Resilience Centre.

I maj i år intervjuade Mitt i Susanna om hennes planer på att samarbeta med fastighetsägare för att skapa kvarterskontor. Hon förklarade bland annat att bilvägar och t-bana belastas mindre när människor stannar i sina områden.

– Det bidrar också till levande stadsdelar när folk äter lunch, handlar och gör saker i sitt närområde, sa hon då.

Och artikeln uppmärksammades, minns hon.

– Jag fick enorm respons, vilket också visade att det här verkligen var någonting som låg rätt i tiden. Moa hörde av sig och vi klaffade omedelbart. Ibland kan det vara svårt att förklara vad idén handlar om, men hon förstod direkt, säger hon.

Fastighetsägaren själv förklarar att Herbhus vill skapa trevliga och levande kvarter där människor trivs. Hon tycker att våra förorter alldeles för ofta är sovstäder, att kulturen, jobben och restaurangerna stannar innanför tullarna.

Åtminstone var det så innan pandemin, nu ser hon hur saker håller på att förändras. Och då kan kvarterskontoren vara en viktig pusselbit som för utvecklingen framåt.

– Ekonomiskt kanske jag inte vinner så mycket på det på kort sikt, men på längre sikt blir det en härligare plats att vara på och ett högre värde på hela kvarteret. Fastighetsägare skulle generellt kunna ta mer ansvar för att det händer mer på bottenvåningarna, att där finns bra verksamheter, säger hon.

Medan vi pratar har fler nyfikna anslutit sig. Många verkar framför allt intresserade av odlingslotten som ska byggas i den lilla trädgården utanför kontoret. Erik Kropp från Radhusbonden är den som fått uppdraget att förgylla den kommande arbetsplatsen med växter.

– Jag har tagit med mig plantor som jag driver upp hemma, för att visa exempel på vilka växter vi kan odla här. Sedan beror det på vilka som kommer hit och hur intresserade de är. Men det ska i alla fall finnas en möjlighet att engagera sig i lotten, säger han.

Innan vi skiljs åt säger Moa att hon har en förhoppning om att fler ska följa Herbhus exempel.

– Det vore jättekul om andra fastighetsägare läser om det här och själva blir inspirerade. Det är egentligen inte komplicerat alls. Allt som krävs är vilja och att ta kontakt med Susanna, säger hon.