På Götalandsvägen 181 i Älvsjö urskiljer sig ett hus från de andra med stora pelare och en fasad som pryds av en skylt med lysande röda bokstäver som bildar ordet Park. I flera generationer har byggnaden fungerat som en mötesplats sedan portarna slogs upp 1928.

Fram till år 1968 drevs Park-bio i lokalen, efter det blev det en filmklubb och sedan 80-talet har den tidigare bion använts som samlingslokal. Men nu står den efter 53 år åter klar att användas som bio sedan filmklubben på Park Folkets hus i Älvsjö fått godkänt att registrera sig som biograf.

– Nu hoppas vi att Park Folkets hus i Älvsjö blir den nya lokala samlingspunkten och en favoritbiograf för hela söderort, säger Christina Goede, ordförande i Filmrådet på Park.

Det som möjliggjorde förändringen är att filmklubben och styrelsen arbetat för att köpa in en riktig biografprojektor. När den väl fanns på plats i våras har flera medlemmar ur filmrådet utbildats till projektormaskinister.

I samband med urpremiären får Park Folkets hus i Älvsjö det nya namnet Bio Park i Älvsjö.

Levande hus

Interiören går i klassisk stil och den ikoniska bioridån i rött lyser upp lokalen, tillsammans med det röda taket. Den stora lokalen med stort ljusinsläpp har plats för cirka 110 sittplatser, och när stolarna inte står uppradade fylls det fria utrymmet med olika event.

– Lokalen har i flera årtionden använts för fester som bröllop, dop och födelsedagar. Det gör den även idag. Många minnen har skapats på den här platsen, säger Christina Goede.

I dag används även lokalen till olika aktiviteter som bland annat yoga och dansträningar. Även flera föreningar träffas här.

– Huset är även ett av få i Sverige som fortfarande gemensamt ägs och drivs av medlemmar i en ideell förening, säger Christina Goede.

Det för många traditionsenliga minglet med dryck och mat före filmvisningar kommer att finnas kvar.

– Vi ska även försöka hålla i samtal och andra aktiviteter i samband med filmen som vi gjort tidigare, säger Christina Goede.

Film är tradition

Under hösten ska även inspelade liveföreställningar visas och längre fram ska man börja med eftermiddagsbio med kaffe och fika. Även konstutställningar planeras att hållas i lokalen.

– Vi hoppas att folk saknat biokänslan och vill komma och se bra film i en klassisk miljö samtidigt som man stöttar lokala initiativ, säger Christina Goede.

En av filmerna i höst kommer med stor sannolikhet bli nya James Bond ”No time to Die”. Kommande biofilmer i höst uppdateras i närtid – information kommer på Park Folkets Hus hemsida.