Det är inget kafé som gör väsen av sig. Det beror helt enkelt på att det ligger inne i Lindra second hand-butikens lokaler. I en separat del serveras kaffe och fikabröd som passar tunna plånböcker.

Nu väntar andra bullar på annan plats – eller inget alls. Kaféets hyresavtal med butiken är uppsagt från den 31 mars. Beskedet om stängning har inte fallit i god jord hos flera av fikets stammisar.

– Det är synd och skam. Hit kan alla komma som de är och här finns plats för både skratt och gråt. Platsen betyder mycket för många socialt. Jag tycker det är girigt av Lindra, säger besökaren Agneta Collin.

Anders Björklund

Skänker överskottet

Lindra som skänker överskottet till välgörenhet och även har platser för arbetsträning har ett annat perspektiv.

– Hyresavtalet löper ut och butiken behöver bli större. Det är något kunder också haft synpunkter på. Vi medfinansierar bistånd till bland Ukraina och jordbävningskatastrofen. Förhoppningsvis kan vi skänka ännu mer och hjälpa ännu fler ut i arbete om butiken blir större, säger Helena Edberg, verksamhetsledare för Lindra Second Hand.

Lindra Second Hand i Kärrtorp.

Lindra Second Hand i Kärrtorp.

Anders Björklund

"Så klart olyckligt"

Hon betonar att relationen till Kärrtorpskyrkan som driver kaféet är god. Det är en bild även pensionerade pastorn Jan-Erik Josefsson ger.

– Jag kan inte ha så mycket synpunkter på att vi är uppsagda. Men det är så klart olyckligt. Om vi inte ligger här blir det inte lika många spontana besök från personer som kommer till centrum i andra ärenden. Det blir lite mer projekt att ta sig till kaféet, säger han.

Pensionerade pastorn Jan-Erik Josefsson serverar och är på plats de flesta dagar. Hans fru står för baket.

Pensionerade pastorn Jan-Erik Josefsson serverar och är på plats de flesta dagar. Hans fru står för baket.

Anders Björklund

Nu letar de ny plats och tillsammans med besökare har han tittat genom fönstren vid en lokal på Arkövägen. Men Josefsson vet ännu inte om hyran passar plånboken.

– Vi försöker få till en fortsättning på annat ställe, men det är inte säkert att det lyckas, säger Jan-Erik Josefsson.

Pensionären Göran som Mitt i talar med har ändå ett visst hopp om att Lindra ska ändra sig.
– Jag var med vid Almstriden 1971 och satt uppe i ett träd. De planerna lyckades vi stoppa. Det här ska nog också gå att ändra på, säger han.