Bestig Väsjöbacken 108 gånger. Så har du bestigit världens högsta berg. Foto: Tomas Stark/Korpen Stockholm

Bestig Mount Everest – i Väsjöbacken

Nu finns möjligheten att nå toppen av Mount Everest hemma i Sollentuna. Korpen Stockholm startar den 9 maj Väsjöeverest. Genom att genomföra 111 vändor i Väsjöbacken har du nått toppen på världens högsta berg.

  • Publicerad 05:50, 11 maj 2021

Jag märkte direkt att det här är en tuff utmaning.

– Vi har mätt upp hur många höjdmeter Väsjöbacken har och räknat ut hur många vändor som krävs för att nå Everest topp, säger Jennie Selerud på Korpen Stockholm.

Men hjälp av en app kan deltagaren hålla koll på hur hen ligger till på vägen mot toppen.

Med stöd från Svenskt Friluftsliv har Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet skapat den nationella motionsutmaningen Mitt Everest. Runtom i Sverige genomför korpföreningar lokala Mitt Everest-utmaningar där deltagarna kan ta sig upp och ner för särskilt utvalda backar eller kullar.

Vill locka nya målgrupper

Syftet är att få nya målgrupper att lära sig om och utforska naturen, och Korpen vill med Mitt Everest hjälpa till med att sprida information om Friluftslivets år 2021 och uppnå projektets mål.

Många av Korpens aktiviteter inomhus har stängts ner eller flyttats utomhus i små grupper under pandemin.

– Suget efter peppande och coronasäkra utomhusaktiviteter är stort. Väsjö everest passar helt perfekt, vare sig du vill bli peppad, träna coronasäkert eller få en utmaning ute i fria luften.

Bestig Kebnekaise på vägen

Det går också att anpassa utmaningen, som att bestiga lägre berg på vägen.

– Till exempel Granberget i Värmland eller Kilimanjaro i Tanzania, säger Jennie Selerud.

Det nationella målet är 10 000 deltagare. Förhoppningen i Stockholm är 500 bergsbestigare, men helst fler.

Väsjöeverest startade alltså den 9 maj och du har fram till 31 oktober att nå toppen.

– Jag har själv testat i Hammarbybacken, som också ingår i Mitt Everest, och jag märkte direkt att det här är en tuff utmaning. Men man kan ju sätta personliga mål, kanske att bestiga Kebnekaise, säger David Eriksson på Korpen Stockholm.

108 rundor upp och ner

Väsjöbackens fallhöjd är 82 meter.

Mount Everest på gränsen mellan Nepal och Kina är världens högsta berg med sina 8 849 meter.

Det innebär att den som vill bestiga Mount Everest hemma i Sollentuna har att se fram emot 108 turer upp och nerför Väsjöbacken.

Källa: Wikipedia

Visa merVisa mindre

Budgeten klubbad: Oförändrad skattesats 2022

Nyheter Kommunfullmäktige tog budgetbeslut i torsdags På torsdagen tog kommunfullmäktige beslut om Sollentunas budget för 2022. Det blir oförändrad skattesats och fokus på ordning i ekonomin med en ökad pott för oförutsedda utgifter på grund av den...fredag 18/6 12:21

Robert Thysell blir ny kyrkoherde

Nyheter Helt enigt kyrkoråd tog beslutet I tisdags beslutade kyrkorådet enhälligt att erbjuda Robert Thysell tjänsten som kyrkoherde i Sollentuna församling.fredag 18/6 11:20