– Vi har mätt upp hur många höjdmeter Väsjöbacken har och räknat ut hur många vändor som krävs för att nå Everest topp, säger Jennie Selerud på Korpen Stockholm.

Men hjälp av en app kan deltagaren hålla koll på hur hen ligger till på vägen mot toppen.

Med stöd från Svenskt Friluftsliv har Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet skapat den nationella motionsutmaningen Mitt Everest. Runtom i Sverige genomför korpföreningar lokala Mitt Everest-utmaningar där deltagarna kan ta sig upp och ner för särskilt utvalda backar eller kullar.

Vill locka nya målgrupper

Syftet är att få nya målgrupper att lära sig om och utforska naturen, och Korpen vill med Mitt Everest hjälpa till med att sprida information om Friluftslivets år 2021 och uppnå projektets mål.

Många av Korpens aktiviteter inomhus har stängts ner eller flyttats utomhus i små grupper under pandemin.

– Suget efter peppande och coronasäkra utomhusaktiviteter är stort. Väsjö everest passar helt perfekt, vare sig du vill bli peppad, träna coronasäkert eller få en utmaning ute i fria luften.

Bestig Kebnekaise på vägen

Det går också att anpassa utmaningen, som att bestiga lägre berg på vägen.

– Till exempel Granberget i Värmland eller Kilimanjaro i Tanzania, säger Jennie Selerud.

Det nationella målet är 10 000 deltagare. Förhoppningen i Stockholm är 500 bergsbestigare, men helst fler.

Väsjöeverest startade alltså den 9 maj och du har fram till 31 oktober att nå toppen.

– Jag har själv testat i Hammarbybacken, som också ingår i Mitt Everest, och jag märkte direkt att det här är en tuff utmaning. Men man kan ju sätta personliga mål, kanske att bestiga Kebnekaise, säger David Eriksson på Korpen Stockholm.