I januari, under tre dagar i sträck, inträffade två skjutningar samt ett avblåst planerat mord i Fruängen, Dalen och i Skarpnäck.

De som utförde dåden var unga pojkar som utnyttjades av ett kriminellt nätverk i Jordbro, enligt en ny dom. En 20-årig man hade kommunicerat med pojkarna under aliaset "Louise Gucci" i den krypterade appen Signal. Där hade han gett de unga pojkarna, några av dem under 15 år, uppdrag att mörda. 

"Wakkaa någon snabbt. Guccikeps och jacka över fem lax. Waakkaa någon grabb vem som helst. WAKKKAAAAA BROR WAKKAA NÅGON", lyder instruktionen till de två 15-åriga pojkarna som befinner sig i Dalen, maskerade och beväpnade med ett skarpladdat automatvapen, den 21 januari.

Dagen innan, den 20 januari, har 15 skott avfyrats i ett bostadshus i Fruängen. Två minderåriga pojkar skjuter, på uppdrag av "Louise Gucci", flera skott genom dörren till en lägenhet där tre vuxna och ett litet barn befinner sig. 

På den tredje dagen, den 22 januari, har "Louise Gucci" beordrat ytterligare ett mord, i Skarpnäck. I en bil sitter tre personer, varav en minderårig pojke lämnar bilen för att utföra skjutningen. Han utsätts för en poliskontroll och gärningen avbryts.

"Hänsynslösa skjutningar"

Sex personer stod åtalade misstänkta för inblandning i ett eller flera av dåden och på tisdagen kom domen från Södertörns tingsrätt. Alla sex fälls för medverkan i skjutningarna. 20-åringen fälls för att ha varit drivande i samtliga fall. Han döms för anstiftan av försök till mord, försök till mord, anstiftan av förberedelse till mord och anstiftan av grovt vapenbrott till fängelse i 18 år.

– Det är fråga om upprepade och hänsynslösa skjutningar i en gängkriminell kontext där unga personer utnyttjas för att skjuta för att döda, ibland vem som helst i ett rivaliserande gäng. Skjutningarna har inneburit en avsevärd risk för andras liv, i första hand målsägandenas men även allmänheten i övrigt. Det är fråga om mycket allvarlig brottslighet, säger rättens ordförande chefsrådmannen Agneta Kornstrand i ett pressmeddelande.

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Louise Gucci" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Louise Gucci" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Polisens förundersökning

18 års fängelse

Utöver 20-åringen som får 18 års fängelse döms en 15-årig pojke och en nu 16-årig pojke till sluten ungdomsvård, i 1 år och 5 månader respektive 1 år och 2 månader, för skjutningen i Dalen.

En 19-årig man döms för medhjälp till försök till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 7 år och 6 månader för händelsen i Skarpnäck.

Ytterligare en 20-årig man döms i det fallet för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till fängelse i 4 år och 9 månader.

Tingsrätten dömer även en vid brottet 17-årig pojke för medhjälp till förberedelse till mord och grovt vapenbrott till ungdomsövervakning i 1 år för händelsen i Skarpnäck.

Två pojkar var inblandade i skottlossningen i Fruängen, varav en ska ha avlossat skotten. De ingick inte i åtalet då de inte är straffmyndiga.

Målsägandena vid skjutningen i Fruängen ska få begärt skadestånd.

Samtliga nekar till brott förutom pojken som skulle utföra skjutningen i Skarpnäck. Han har erkänt att han har hämtat ett vapen men att han inte visste vem eller vad han skulle skjuta.

”Louise Gucci” gav pojkar i uppdrag att mörda

Unga pojkar misstänks ha utnyttjas av ett kriminellt nätverk i Jordbro för att utföra skjutningar under våldsvågen som drabbade Stockholm i vintras.

I dag börjar rättegången där sex personer står åtalade misstänkta för inblandning i ett eller flera av dåden.

I vintras drabbades Stockholm hårt av en våldspiral där främst två rivaliserande nätverk misstänks ligga bakom flera skjutningar och bombdåd.

Under tre dagar i januari inträffade två av skjutningarna samt ett avblåst planerat mord. 

Den drivande bakom de tre händelserna misstänks vara en man i 20-årsåldern, tillhörande ett kriminellt nätverk i Jordbro som lierat sig med ena sidan av gängkonflikten. Han misstänks ha gett unga pojkar, några av dem under 15 år, i uppdrag att mörda. 

– Under en helg anlitades flera unga personer för att utföra grova våldsbrott och mord. Det här visar på en väldigt brutal verklighet. En 14-åring som fick i uppdrag att mörda en person berättade i förhör att han tänkte använda pengarna han skulle få som betalning till biobesök med sina kompisar, säger Mattias Andersson, tillförordnad regionpolischef i Stockholm.

Mannen i 20-årsåldern, som åklagaren påstår har kommunicerat med pojkarna under aliaset "Louise Gucci" i den krypterade appen Signal, åtalas nu för försök till mord, förberedelse till mord, grovt vapenbrott och anstiftan av försök till mordförsök.

I dag, onsdag, började rättegången i Södertörns tingsrätt där han tillsammans med fem andra unga män och ­pojkar står åtalade för inblandning i ett eller flera av dåden.

Två skjutningar

Den var den 20 januari som det sköts med automatvapen mot en lägenhet i Fruängen där två vuxna och ett litet barn befann sig, men ingen skadades fysiskt.

Två minderåriga pojkar ska ha utfört dådet, men gängmannen i Jordbro misstänks vara den som gav dem uppdraget.

Dagen därpå skjuts det återigen med automatvapen, den här gången mot en person i Enskededalen. Återigen är det två pojkar, den här gången i 15-årsåldern, som misstänks ha utfört dådet. De båda ska tillsammans ha jagat målsäganden och skjutit flera skott mot honom men utan att träffa. 

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Gucci Louise" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Utdrag ut chattar i den krypterade chatten Signal där aliaset "Louise Gucci" uppmanar till att skjuta vem som helst i Dalen som har Guccikeps och jacka över 5000 kronor. "Gucci Louise" få sedan svar från pojkarna som utför dådet att de tror att de har skjutit en person i i arm, ben och kanske i ryggen.

Polisens förundersökning

Greps med automatvapnet

Pojken som höll i vapnet ska efter skjutningen ha rapporterat via Signal till ”Louise Gucci”, vilket åklagaren menar är den huvudmisstänkta i målet, att han tror att han har skjutit en person. Det finns också meddelanden där "Louise Gucci" har instruerat pojkarna inför dådet och åklagaren menar det visar att han även här är uppdragsgivaren.

De två unga pojkarna och en annan man i 20-årsåldern greps senare samma dag i Solna med automatvapnet i bilen.

Meddelanden i Signal

Den 23 januari planerades ytterligare en skjutning, den här gången mot en person i Skarpnäck. Även här misstänks ”Louise Gucci” ha gett en minderårig i uppdrag att utföra dådet. Men pojken kontrollerades av polis en stund innan och hans uppdrag avbröts. När han och två män i 20-årsåldern vände tillbaka stoppades de av polis vid Jordbro industriområde efter en biljakt.

Totalt handlar det om tre åtal, men de prövas nu i ett och samma mål eftersom de har flera gemensamma nämnare, så som en gemensam tilltalad, motiv och bevisning som är aktuell för samtliga åtal.

Mycket av bevisningen som åklagaren lägger fram är just meddelande från chattar i appen Signal där det finns mycket information om dåden.

Samtliga åtalade nekar till brott.

Rättegången väntas pågå fram till den 8 juni.

De sex åtalade

Man i 20-årsåldern, Haninge: Anstiftan av försök till mord (20/1), anstiftan av grovt vapenbrott (20/1), försök till mord (21/1), förberedelse till mord (22/1),

Man i 20-årsåldern, Bromma: Försök till mord (21/1), grovt vapenbrott (21/1) åtalas även för narkotikabrott och olovlig körning.

Man i 20-årsåldern, Bjuv: förberedelse till mord (22/1), grovt vapenbrott (22/1)

Man i 20-årsåldern, Upplands-Bro: förberedelse till mord (22/1), grovt vapenbrott (22/1)

Pojke i 15-årsåldern: Försök till mord (21/1), grovt vapenbrott (21/1) 

Pojke i 15-årsåldern: Försök till mord (21/1), grovt vapenbrott (21/1)

Källa: Södertörns tingsrätt

I dag börjar rättegången där sex personer åtalas för inblandning i tre av skjutningarna i vinterns våldsspiral i Stockholm.

I dag börjar rättegången där sex personer åtalas för inblandning i tre av skjutningarna i vinterns våldsspiral i Stockholm.

Mostphotos/Polisens förundersökning

”Louise Gucci” gav pojkar i uppdrag att mörda

✔️Gängkriminell åtalas för tre skjutningar under vinterns våldsspiral ✔️14-åring skulle använda betalningen till biobesök ✔️I dag börjar rättegången i Södertörns tingsrätt.