Den 18 februari tog regionstyrelsen beslutet att köpa in ett nytt huvudjournalsystem från Cambio Healthcare Systems, som redan finns på S:t Görans sjukhus och i 21 andra regioner.
Upphandlingen klubbades igenom som ett minoritetsbeslut trots kritik från både vänsterpartiet och den borgerliga oppositionen. Nu har beslutet också överklagats av det konkurrerande företaget Systematic, som anser att deras anbud hade varit betydligt bättre för skattebetalarna.
Systematic hade lagt sig 700 miljoner under det vinnande anbudet och företaget menar att Region Stockholms inte gjorde en rättvis bedömning. Systematics journalsystem används framgångsrikt i merparten av de danska sjukvårdsregionerna, vilket inte togs med i utvärderingen, hävdar företaget.
"Bryter mot grundläggande principer"
"Det har under lång tid förekommit uppgifter om läckor av känslig information, inklusive detaljer om vår prissättning och vårt anbud. Detta är fullständigt oacceptabelt, eftersom det bryter mot de grundläggande principerna i upphandlingsreglerna om likabehandling, icke-diskriminering och strikt sekretess", skriver också Systematics i sitt pressutskick.
Regionledningskontoret kommenterar kortfattat att man känner till överklagandet, men att man ännu inte har tagit del av innehållet.
– Regionen avvaktar nu förvaltningsrättens fortsatta handläggning av målet. Det har genomförts en gedigen upphandling i enlighet med lagar och regler. Vidare har en extern advokatbyrå utrett frågan om läckor och funnit dem ogrundade, säger Gertrud Ocklin, programledare för införandet av nytt journalsystem.
Värdet på upphandlingen är totalt 2,4 miljarder och skiftet ska ske 2029.
Ingen majoritet för nya journalsystemet
När beslut slutligen skulle tas om Region Stockholms nya journalsystem stod mittenstyret S, C och MP ensamma kvar. Att välja Cosmic blev ett minoritetsbeslut.
Vänsterpartiet uppger att de aviserat att de inte kommer att delta i beslutet redan när upphandlingen inleddes av den borgerliga koalitionen under förra mandatperioden.
Först utreddes något som kallades Framtidens vårdinformationsmiljö.
– Den körde i diket. De problem som identifierades där riskerar att upprepas i den här upphandlingen, säger regionrådet Anna Sehlin (V).
Att de borgerliga partierna nu ställer sig utanför är lite av en kovändning, medan Vänsterpartiet varit konsekvent, menar hon.
– Vi tror inte på den här typen av jätteupphandlingar.
Partiet anser att upphandlingsförfarande och sekretess gör att personalen inte får någon verklig insyn. Istället vill de att det nuvarande systemet, Take care, uppdateras steg för steg.
Minoritet
Beslutet om det nya journalsystemet har därmed tagits av ett mittenstyre i minoritet, eftersom inget parti ur oppositionen ställt sig bakom det.
Och minoritetssituationen är ett av Moderaternas, Liberalernas och Kristdemokraternas argument för att inte ställa sig bakom beslutet.
En bred parlamentarisk enighet är grundläggande i frågan, menar de, och skriver i ett gemensamt uttalande:
– Stora mångmiljardupphandlingar som ska hålla över lång tid år måste ha ett brett stöd. Vårdens medarbetare liksom patienter förtjänar långsiktiga spelregler, säger regionrådet Kristoffer Tamsons (M).
Kan en annan majoritet riva upp tilldelningsbeslutet?
– Det varken kan eller vill jag spekulera kring. Klart är att här saknats en majoritet, och att styret baxat igenom ett förslag utan vare sig stöd till höger eller vänster.
Nationellt system
Inte heller Sverigedemokraterna ställde sig bakom beslutet, utan hade ett eget förslag: att avbryta upphandlingen och genomföra en oberoende granskning av processen. Utöver det anser partiet att det borde införas en nationell lösning för vårdens journalsystem.
Mittenstyret lyckades inte få övriga partier med sig i beslutet om det nya journalsystemet.
Per Brandt