Parterna kommer inte överens. Allmännyttan i Stockholm kräver 8,7 procent, och Hyresgästföreningens motkrav ligger på 2,3 procent. De tre största kommunala bostadsbolagen i Stockholm har därför tagit beslutet att avsluta förhandlingarna.

– Vår bedömning är att vi står så långt ifrån varandra att det är bättre att hänskjuta nu för att det inte ska dra ut på tiden längre än nödvändigt. Hyresgästerna behöver få besked om vad deras hyra blir nästa år, skriver Svenska Bostäders VD Stefan Sandberg i ett pressmeddelande.

Fått hjälp

Förhandlingen går därför vidare till parternas gemensamma tvistlösningsorgan, Hyresmarknadskommittén.

– Det är alldeles för tidigt. Vi är väldigt besvikna över att de strandar redan nu och inte tar våra invändningar på allvar. Stadens politiker har ju faktiskt försökt hjälpa oss genom att minska resultatkraven för bolagen men ändå gör de såhär, säger Yngve Sundblad, ordförande för förhandlingsdelegationen för hyresgästerna i Svenska Bostäder. 

Stor oro

Han berättar att många oroliga hyresgäster har hört av sig sedan förhandlingarna började.

- De ber oss kämpa. Jag har förhandlat i tio år och aldrig varit med om att de yrkat på högre än 3,5 procent. Det här är helt unikt och jag vågar inte gissa hur det kommer sluta. Vi har ingen aning om hur Hyresmarknadskommitén kommer hantera detta men vi hopppas såklart att det kommer närmare oss än dem. Vi ska kämpa för att att det inte ska bli några retroaktiva hyreshöjningar. 

Men det minskade resultatkravet säger Stefan Sandberg inte spelar någon roll, eftersom bolagens resultat inte är en del av den trepartsöverenskommelse man arbetar efter.

- Det är inte en faktor som ska tas hänsyn till helt enkelt. Det är en anledning. Den andra är att trots att vi har ett rekordhögt yrkande kommer det inte alls täcka de kostnader vi har för nästa år, så vårt resultat kommer gå ner. Vilket jag tror politikerna tagit höjd för när de sänkt resultatkravet.

Första förhandlingen i hamn - så mycket höjs hyran

Nästa års hyresförhandlingar pågår för fullt, och nu har det första avtalet i Stockholm skrivits på.

Nu har den första hyresöverenskommelsen blivit klar i Stockholmsregionen. Det är Hyresgästföreningen och fastighetsägaren Balder som slutit ett avtal.

Från och med 1 januari 2023 blir den genomsnittliga hyreshöjningen 3,25 procent för Balders cirka 3000 lägenheter i tolv kommuner i länet.

Under hösten har fastighetsägare och Hyresgästföreningen bollat yrkanden fram och tillbaka för att lyckas hitta ett ramavtal som alla kan gå med på. Hyresgästföreningen hoppas nu att avtalet med Balder kan lugna ner de höga yrkandena och skapa en mer sansad hyreshöjning.

– En höjning på 3,25 procent blir tung att bära för hyresgäster. Samtidigt är samhällsläget speciellt och den här överenskommelsen visar att Hyresgästföreningen och hyresvärdar kan arbeta tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar där båda parter tar sitt ansvar i en svår tid, skriver Jonas Carlsson, Hyresgästföreningen region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Hyreshöjningen innebär i praktiken att hyresgästerna får en permanent höjning om 100-330 kronor per månad nästa år, samt ett tillfälligt kristillägg om 110 kronor i max 12 månader. Kristillägget gäller ej nyproduktion.

https://www.mitti.se/nyheter/chocken-sa-mycket-vill-bolagen-i-stockholm-hoja-hyran/repvjA!fuNCT2FcHtsMpHVSNmKGMQ/

https://www.mitti.se/nyheter/kan-bli-hyreshojning-med-7-1-procent/repvjy!F4W9qiN@FFl5YiX01eAyg/