Nu har den första hyresöverenskommelsen blivit klar i Stockholmsregionen. Det är Hyresgästföreningen och fastighetsägaren Balder som slutit ett avtal.

Från och med 1 januari 2023 blir den genomsnittliga hyreshöjningen 3,25 procent för Balders cirka 3000 lägenheter i tolv kommuner i länet.

Under hösten har fastighetsägare och Hyresgästföreningen bollat yrkanden fram och tillbaka för att lyckas hitta ett ramavtal som alla kan gå med på. Hyresgästföreningen hoppas nu att avtalet med Balder kan lugna ner de höga yrkandena och skapa en mer sansad hyreshöjning.

– En höjning på 3,25 procent blir tung att bära för hyresgäster. Samtidigt är samhällsläget speciellt och den här överenskommelsen visar att Hyresgästföreningen och hyresvärdar kan arbeta tillsammans för att hitta konstruktiva lösningar där båda parter tar sitt ansvar i en svår tid, skriver Jonas Carlsson, Hyresgästföreningen region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Hyreshöjningen innebär i praktiken att hyresgästerna får en permanent höjning om 100-330 kronor per månad nästa år, samt ett tillfälligt kristillägg om 110 kronor i max 12 månader. Kristillägget gäller ej nyproduktion.

https://www.mitti.se/nyheter/chocken-sa-mycket-vill-bolagen-i-stockholm-hoja-hyran/repvjA!fuNCT2FcHtsMpHVSNmKGMQ/

https://www.mitti.se/nyheter/kan-bli-hyreshojning-med-7-1-procent/repvjy!F4W9qiN@FFl5YiX01eAyg/