I somras kom det ena beskedet och under julen det andra.

Utbildningsnämnden tog då beslut om att stänga förskolorna Skattkistan i Stocksund och Prästkragen i Inverness som drivs av den privata utövaren S2H förskolor. Detta efter flera tillsynsbesök av bildningsförvaltningen.

Nu hävs beslutet.

”Inte i något av föreläggandena anges dock att nämnden har bedömt att påtalade brister utgör ett allvarligt missförhållande i skollagens mening” skriver rätten. Enligt lagen är det ett av kraven för att huvudmannen ska kunna ingripa när brister påtalas, skriver Förvaltningsrätten.

"Känt oss kränkta"

Susann Hellström, vd för S2H förskolor, kommenterar domen.

– Det känns som om kommunen har letat "fel" hos oss för att kunna stänga verksamheten. Men nu håller inte förvaltningsrätten med.

– Vi har känt oss kränkta, baktalade och förolämpade. När beslutet kom i somras, då kände vi inte igen oss i situationen. Inte heller nu när de stängt i januari, säger Susan Hellström.

Hon berättar att merparten av barnen följt med S2H efter stängningarna. 24 barn från Prästkragen har till exempel kunnat börja på Charlottenberg.

Vad det nya beslutet leder till är oklart.

"Ett formellt fel"

Ulla Hurtig Nielsen (M), ordförande i utbildningsnämnden, meddelar att de ännu inte tagit beslut om de ska överklaga Förvaltningsrättens beslut till Kammarrätten.

Anna Lindholm, chef på Bildningsförvaltningen, kommenterar rättens beslut via mejl.

”Förvaltningsrätten har gått på en formell brist i föreläggandet att vi inte skrev allvarliga brister. Domstolen har således inte prövat de påstådda bristerna som ligger till grund för vårt beslut, om att förskolan inte är en säker och trygg plats. Vi vidhåller att bristerna kvarstår och att de var av allvarlig karaktär.” skriver hon.