Efter utbildningsnämndens sammanträde förra veckan klubbades förslaget om att stänga Prästkragens förskola i Danderyd.

Bakgrunden är ett antal tillsynsbesök på förskolan under året. Vid dessa har Danderyds kommun rapporterat ett antal säkerhetsbrister, exempelvis att förskolans grindar varit öppna, farliga utstående spikar. Inget barn ska ha kommit till skada.

Flera av åtgärderna ska ha åtgärdats.

– Det var en enig nämnd som tog beslutet, säger Ulla Hurtig-Nielsen (M) ordförande i utbildningsnämnden.

Ett 20-tal barn berörs av beskedet och förra veckan informerades vårdnadshavare.

Samtliga kommer erbjudas förtursplatser.

– Vi kommer hjälpa till så gott vi kan för att det ska bli så bra som möjligt, säger Ulla Hurtig-Nielsen.

Säkerhetsbrister

Hon säger att det åtgärdats en del brister på förskolan under året.

– Men sedan har det uppstått andra brister, i samband med nya besök. Då har det påtalats också. Vi bedömer därför att det är så pass alvarigt.

I början på året fick S2H förskolor, huvudmannen, stänga förskolan Skattkistan i Stocksund. Då av samma anledningar.

Det har även gjorts tillsynsbesök på S2H:s förskola Charlottenberg. Där har de haft förelägganden om brister – men som inte dömts ut. Där har man dock inte sett samma brister, menar Ulla Hurtig-Nielsen.

– Nej, det har det inte varit.

Ögonblicksbilder

Inför stängningen av Skattkistans förskola meddelade Susan Hellström, vd på S2H:s förskolor, att de inte höll med om förvaltningens bild av deras skola.

Enligt dem så hade det skett flera förbättringar. Hon höll med om att det funnits brister, men inte så stora som kommunen uppgav.

– Det här är också ögonblicksbilder, menar jag. Det har varit olyckliga omständigheter vid de här tillsynerna, sa hon då till Mitt i.

En helhetsbild

Den 8 januari väntas Prästkragens förskola stänga.

Ulla Hurtig-Nielsen förklarar att stängningen inte bara handlar om ett antal brister, utan också en helhetsbedömning som man har gjort från kommunen.

– Det är både bristerna man har sett, och klagomålen, och vittnesmålen från förskolan. Vi skulle aldrig stänga en förskola utan anledning. Det här är återigen för barnens bästa. Sedan finns det säkert de som inte håller med, men jag står vid det här beslutet, säger hon till Mitt i.