Om allt löper enligt den tidplan idrottsförvaltningen och fastighetskontoret presenterar för politikerna kan en elvaspelsplan med konstgräs och underliggande ispist för skridskoåkning, samt friidrottsytor vara klara i början av 2025. En ny idrottshall av enklare modell beräknas klar hösten 2026.

– Vi har bråkat för en ny hall i 30 år och har hela tiden fått nya årtal, säger idrottläraren Tommy Lénberg som först när grundläggningen börjar vill tro på saken.

Dagens grusplan ska få konstgräs. På delar av banan ska det också finnas en underliggande ispist för skridskoåkning. När allt är klart byter får anläggningarna namnen Gränsbergets bollplan och Gränsbergets idrottshall.

Dagens grusplan ska få konstgräs. På delar av banan ska det också finnas en underliggande ispist för skridskoåkning. När allt är klart byter får anläggningarna namnen Gränsbergets bollplan och Gränsbergets idrottshall.

Anders Björklund

Skolan som har cirka 1 000 elever bedriver i dag idrottsundervisning i två hallar. En vid den gamla delen av skolan och en i den nya delen av skolan. Den lilla hallen är så liten att delar av klassen kan få sporta inne i ett omklädningsrum. Den stora hallen är inte tillgänglighetsanpassad.

Kan plötsligt bokas av

Hallarna räcker heller inte. När Mitt i möter Tommy Lénberg är det undervisning i Kärrtorpshallen vid Kärrtorps gymnasium. Skolan håller också till vid Kärrtorps IP.

– Men där kan vi plötsligt bli avbokade så fort en skola har en aktivitetsdag. Ska vi då ta bort kunskapskrav som finns i kursplanen, säger Tommy Lénberg som är märkbart upprörd och berättar att skolan nu väntat i 30 år på investeringar.

När Mitt i senast skrev om planerna i januari förra året var budet en färdig hall någonstans 2029-2031. I slutet av augusti fick dock idrottsläraren Tommy Lénberg ett mejl från idrottsförvaltningen där det stod att man planerade att lägga ut konstgräs innan fjolårets slut. Här stod också att en ny idrottshall skulle kunna stå klar 4-5 år bort.

– Allt kommer antagligen skjutas upp igen, säger Tommy Lénberg som berättar att han tröttnat så pass att han nu utbildar sig till polis.

Han forsätter:

– Jag är en av de äldsta som antagits i Sverige. Jag går redan på distansutbildningen, säger han.

Tidplan kopplad till pengar

Möjligtvis kan det ändå bli verkstad av planerna nu, beroende på finansieringen.

"Den nya idrottshallen vid Skarpnäck skola ska finansieras av ”idrottsmiljarden” vilket är kopplat till projektets tidplan", skriver idrottsförvaltningens kommunikatör Jenny Tirén Berg i ett mejl till Mitt i.