TVÄRVÄNDNING. Det blir inga besparingar på skolan i Botkyrka nästa år, meddelar utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S). Foto: Sacharias Källdén

Beskedet: Ingen besparing på skolan nästa år

Botkyrkas skolor kommer inte behöva spara de 200 miljoner kronor det fanns en prognos för. Det meddelar utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S).

  • Publicerad 08:19, 5 okt 2021

Det var i förra veckan som Mitt i rapporterade om att kommunen skulle bli tvungna att spara 200 miljoner kronor på skolan under de kommande fyra åren, något som fick Lärarförbundet att se rött.

Prognosen: Skolan måste spara 200 miljoner

– Det här går emot allt politikerna säger om att vi ska bli Sveriges bästa skolkommun, sa Fredrik Lundin, vice ordförande på Lärarförbundet Botkyrka då till Mitt i.

Inga besparingar

Nu meddelar Mittenmajoriteten, med utbildningsnämndens ordförande Emanuel Ksiazkiewicz (S) i spetsen, att det inte blir några besparingar alls på skolväsendet under nästa år.

– Vi kan riva upp hela den förvaltningsrapporten, och det känns bra. Vi vet att skolorna har en ansträngd ekonomi, och vi ser att det här är en viktig signal att skicka – att vi fokuserar på att stärka resultaten, fler vuxna i skolan och öka tryggheten i klassrummen, säger han.

Anledningen till tvärvändningen är att kommunen har kunnat ta del av skatteprognosen, uppger Ksiazkiewicz. Den visar att Botkyrkas ekonomi ser bättre ut än vad man tidigare räknat med.

Det, och att regeringen skjutit till pengar för att stärka kommuners ekonomi, innebär att kommunen har en betydligt kraftfullare budget än vad man räknade med.

– Och i Botkyrka prioriterar vi alltid skolan. Nu kan vi slå spik i att vi kommer gå framåt utan effektiviseringar, säger han.