Inspektionen visade att det sker ett medvetet fusk med att märka om matvaror. Vissa bäst före-datum har förlängts med upp till fyra år.

– Vi har haft extra fokus på fusket under några år. Här har vi tydliga exempel på faktiskt, medvetet fusk med ommärkning och ompackning av utgångna varor. Det är upprörande att det säljs gammal tonfisk och härskna nötter, säger miljöborgarrådet Katarina Luhr (MP) till DN.

Kan påverka stockholmarnas hälsa

Kontrollerna gjordes vid tre tillfällen och resultatet visade att 16 av 23 verksamheter hade avvikelser, något som Mitti tidigare har kunnat berätta. Det gällde allt från inköp från oregistrerade livsmedelsföretag, försäljning av gammalt livsmedel till felmärkta livsmedel och hygienbrister.

https://www.mitti.se/nyheter/efter-matfusk-flera-foretag-far-boter/repubh!AFL47bzkM@LLwq50QjuVOQ/

Osäkra livsmedel riskerar att säljas runt om i Stockholm och kan påverka stockholmares hälsa negativt, samtidigt som alla som köper matvaror omedvetet bidrar till en marknad av stöldgods och kriminalitet.

– Det är svårt att upptäcka ommärkning och tio år gamla nötter vid en ordinarie inspektion i butik, säger Katarina Luhr till DN.

Hon vill nu se till att det medvetna fusket och den svarta ekonomin med matvaror försvinner.

– Det är först när vi börjar ta i med hårdhandskarna som det händer något. Men det är svårt att få en riktig rättsutredning, det räknas inte som så grova brott, säger Katarina Luhr till DN.

Stockholms stad har dock ännu inte behövt ansöka om utdömande av vite, företagen har följt de förbud staden har lagt.