En av de få riktigt varma dagarna i maj ordnade en förskola i Farstaområdet vattenlek med vattenspridare på gården. Under en del av leken var några av barnen helt utan kläder.
Det fick en förbipasserande småbarnsmamma, som själv har barn i förskoleåldern, att reagera.
Hon tog upp saken med personal på gården och med förskolans rektor på mejl. Hon vände sig också till tidningen.
– Som mamma blir jag väldigt bekymrad över att barnen är så pass avklädda i en offentlig miljö och dessutom i förskolans regi. Om det här kan skapa diskussion tycker jag det är bra, säger kvinnan, som inte vill ha med sitt namn i tidningen, till Mitt i.
Det ligger flerfamiljshus nära förskolans gård. Det skulle vara lätt för någon med dåliga intentioner att filma från ett fönster och sprida bilder på de nakna barnen, menar hon.
– Visst är det jättehärligt med barn som leker. Men jag tycker det handlar om kontext. Det här är förskolemiljö, det saknas medgivande från föräldrar och det är en väldigt exponerad plats.
Förskolan: Respekt för barnen
Förskolans rektor förklarar att förskolan är liten med goda relationer till föräldrarna. Hon uppger att de är trygga med att personalen har bra gränser för barnen.
– Vi uppmanar aldrig barn att vara nakna. Men vi har förståelse för barn som vill ta av sig blöta badkläder för att det är obekvämt, av respekt för barnens egna behov, vilja och gränser.
Hur ser du på eventuella risker?
– Vi förstår föräldrar som är oroliga. Vi är alltid närvarande och observanta. Men i en värld där vi skrämmer barn och vuxna kan det påverka barn negativt, till exempel att nakenhet är dåligt och skamligt. Vi vill ge barn en positiv kroppsuppfattning. Det är de som bestämmer över sin kropp.
Den kommunala förskolan i Farsta har ingen skriftlig policy men vill att barnen behåller kläder på.
Mattias Kamgren
Finns ingen policy
Den aktuella förskolan är fristående. På Farstas kommunala förskolor får barnen behålla kläderna på.
”Det finns ingen uttalad policy kring detta. Men samhällsklimatet och faran av exponering av barns kroppar för brottsliga aktiviteter sätter stopp för att tillåta nakna barn på gårdarna. Barnen har kläder på, både inomhus och utomhus”, skriver Ingalill Gustavsson, avdelningschef på Farsta stadsdelsförvaltning.
Synen har förändrats
Anna Sparrman, professor vid Linköpings universitet, har forskat om normer och värderingar kring barns nakenhet.
– På 70-talet var nakenhet närmast en självklarhet. Det fanns särskilda rum på förskolorna där barn kunde vara nakna och rulla sig i färg, berättar hon.
Anna Sparrman, professor vid Linköpings universitet.
Privat
Sedan dess har synen ändrats. Enligt Anna Sparrman hänger det ihop med att sexuella övergrepp och pedofili lyfts upp i samhällsdebatten, samt att barns rättigheter har stärkts – inte minst genom barnkonventionen som nu är implementerad i svensk lag.
– Den har gjort att samhället behöver förhålla sig till barn och deras rättigheter och risker på ett annat sätt. Vi måste både skydda barnen och ge dem frihet, konstaterar hon.
”Kan begränsa barns liv”
Vuxnas strävan att skydda barn från potentiella pedofiler riskerar dock att begränsa barns liv och leda till att barn får axla vuxenvärldens ängslighet, menar Anna Sparrman.
– Vad gör det med barns tillit till andra människor? Vi har pedofiler i samhället. Men hur många är det? Jag tycker inte vi ska organisera hela barnens liv och värld utifrån risken för pedofiler.