FÖRLIKNING. Nu har Upplands Väsby kommun nått en förlikning med den socialchef som fick avsked för att han hade rundat vaccinationskön – men varken kommunen eller socialchefen anser att de gjort fel. Foto: Stefan Källstigen

Avskedade chefen stämde kommunen – nu nått förlikning

I mars fick socialchefen i Upplands Väsby kommun sparken för att ha gått före i vaccinationskön. Han stämde då kommunen för ogiltigt avsked och förtal. Nu har de kommit överens utanför rätten – men båda anser att de har rätt.

  • Publicerad 15:58, 7 jun 2021

Jag har inte medvetet gjort något fel. Men det är klart jag ångrar mig med tanke på hur det blivit.

Det var i februari som dåvarande socialchefen i Väsby fick en länk där man kunde boka tid för vaccinering mot covid-19. Trots att han inte var i fas 1, enligt regionens riktlinjer, bokade han en tid.

– Min tolkning när jag fick länken var att "ni måste boka tid nu, annars får vi kasta doser". Jag skulle aldrig medvetet tränga mig i vaccinationskön, säger socialchefen till Mitt i.

Han menar att kommunens vaccinsamordnare hade uppgett för honom att även icke-vårdande personal som chefer, vårdstudenter och lokalvårdare kunde få vaccin under fas 1.

Avskedades direkt

Kommunen tillsatte en utredning som dock kom fram till att socialchefen gått före i kön och att det inte handlade om en spilldos. Åtgärd: omedelbart avsked utan lön.

Socialchefen svarade med att stämma kommunen för bland annat ogiltigt avsked och förtal.

Nu har parterna nått en förlikning: socialchefen får drygt en miljon kronor, vilket motsvarar elva månadslöner.

Karin Hallgren, kommunikations- och HR-direktör i Upplands Väsby. Foto: Rosie Alm

Karin Hallgren, kommunikations- och HR-direktör i Upplands Väsby, står ändå fast vid att det fanns skäl för uppsägning.

– Han hade ansvaret för genomförandet av vaccinationerna som gjordes på uppdrag av regionen. Som högsta chef har du högre krav på dig och förtroendet ansågs förbrukat.

Varför gick ni då med på en förlikning?

– För att värna om skattepengarna. Vi gjorde bedömningen att det fanns en viss risk att kommunen skulle förlora om det prövades i domstol, säger Karin Hallgren, som uppskattar att en fällning kunde ha landat på uppemot tre miljoner kronor.

Även socialchefen anser sig ha agerat korrekt.

– Jag har inte medvetet gjort något fel. Men det är klart jag ångrar mig med tanke på hur det blivit, säger han.

"Säker på att jag hade vunnit"

Socialchefen menar att förlikningen i sig innebär en upprättelse för honom.

– Jag är säker på att jag hade vunnit i en rättegång, men då hade det dröjt till nästa höst innan det var klart.

"Vi menar att det han gjort är olagligt". Så uttryckte sig kommundirektören Regina Kevius om socialchefens vaccination i Mitt i. Det uttalandet är socialchefen särskilt kritisk mot.

– Att kommundirektören gick ut med detta, utan täckning, anser jag vara fruktansvärt oprofessionellt.

Kommunen backar

Regina Kevius vill inte kommentera utan hänvisar till Karin Hallgren, som menar att kommunen backar på den här punkten. Det finns ingen lagstiftning som styr vaccinationerna mot covid-19, säger hon.

– Regina Kevius har själv konstaterat att hon var pressad i en situation där många medier ville ha hennes kommentarer och att hon därmed råkade använda ett uttryck hon sakligt inte hade täckning för, säger Karin Hallgren.

Detta har hänt

Februari: Flera medier uppmärksammar att socialchefen i Upplands Väsby kommun har gått före i vaccinationskön, trots att han inte tillhör fas 1.

En utredning tillsätts och socialchefen stängs av.

Mars: Socialchefen får avsked utan lön.

April/maj: Den avskedade socialchefen stämmer Upplands Väsby kommun för bland annat ogiltigt avsked och förtal.

Slutet av maj: Kommunen och den före detta socialchefen når en förlikning som ger socialchefen cirka en miljon kronor, motsvarande elva månadslöner.

Nyligen anställde kommunen en ny socialchef.

Visa merVisa mindre