Två män var måltavlor när tolvåriga Adriana sköts ihjäl vid McDonald´s i Hallunda den 2 augusti 2020.

En månad senare skedde en annan skjutning, den här gången i Vällingby. En man träffades av skott i handen men lyckades fly.

Enligt Södertörns tingsrätt är det klarlagt att det var en hämndaktion, utförd av männen som var måltavlor när Adriana dog.

Långa fängelsestraff

Nu döms männen tillsammans med sex andra personer för hämndaktionen.

Längst straff får en 24-årig man som blev beskjuten vid McDonald´s-restaurangen. Han döms till 15 år och 10 månaders fängelse för både försök till mord och förberedelse till mord i Vällingby.

Mannens advokat, Filip Rydin, har precis tagit del av domen och är försiktig med att uttala sig kritiskt till den innan den har analyserats noggrant.

– Men jag kan konstatera att tingsrätten har inte delat vår uppfattning i en väldigt central del när det kommer till påståenden om anstiftan till mordförsök, säger han och fortsätter:

– Vi menar att det inte finns någon direktkontakt mellan de som påstås ha utfört gärningen och min klient där man kan utläsa en sådan anstiftan.

Nu kommer han tillsammans med 24-åringen att gå igenom domen och därefter bestämma om de ska överklaga eller inte.

De andra döms till fängelsestraff på tre år och uppåt.

Del av större konflikt

Åklagaren har lagt fram skjutningen som en del av en pågående konflikt mellan olika kriminella nätverk. De nu dömda männen, menar hon, tillhör ett nätverk vars säte finns i Botkyrka.

Skjutningen i Vällingby är, enligt åklagarsidan, en del av en upptrappad och blodig konflikt som från början rörde Vårbynätverket och ett kriminellt nätverk i Västerås. I den konflikten har även nätverket från Botkyrka dragits in, där flera av de nu dömda männen bedöms höra hemma.

Flera av de som besköts i Vällingby har av åklagaren pekats ut som inblandade i mordet på 12-åriga Adriana. Den rättegången pågår just nu.

Rättegång om hämndaktion riskerar att skjutas upp

Rättegången om hämndaktionen som kopplas till mordet på 12-åriga Adriana riskerar att bli längre än väntat, meddelar åklagaren. Anledningen är att fler krypterade chattar är på ingång.

Rättegången om den skjutning som slutade i 12-åriga Adrianas död är uppdelad i två delar. Efterspelet, en hämndaktion som de misstänkta måltavlorna i Adrianaskjutningen ska ha riktat mot dem som de trodde avlossade skotten, är först ut.

I säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt i Sollentuna sitter flera av de åtalade jämte sina försvarare. Ibland byter de några ord, och är noga med att vrida bort mikrofonen så att de inte ska störa åklagare Ida Arnell som har ordet.

– Det kommer fler Skychattar, och det blir svårt att plädera innan de kommit, säger hon.

Under rättegångens åttonde dag, den 29 september, hålls förhör med en 28-årig man som åklagaren menar har varit med och lurat ut målsägande, en man i 20-årsåldern, till platsen där mordförsöket ägde rum den 7 september 2020.

– Det enda jag minns är att jag var där på en resturang den kvällen. När jag väntade på min kusin hörde jag skotten, och såg min kompis som kom upp för en trappa som sa åt mig att springa, så jag sprang, säger han under förhöret.

Han nekar till inblandning i mordförsöket.

Enligt åklagaren är den förhörda 28-åringen en del av ett kriminellt nätverket från västra Stockholm. De ska ha blivit indragna i en konflikt mellan det så kallade Botkyrkanätverket och ett annat nätverket med bas i södra Stockholm.

Det var ursprungligen medlemmar ur Botkyrkanätverket som åklagaren tror besköts natten den 2 augusti 2020 då Adriana dödades.

Rättegången försenas

Åklagare Ida Arnell förtydligar vid ett senare tillfälle vad hon menar med att "det blir svårt att plädera" innan ytterligare Skychattar kommit in.

– I så fall skulle jag begära att förhandlingen skjuts upp så att både vi och försvaret hinner gå igenom chattarna. Vi har inte fått dem än, men jag hoppas att de kommer så fort som möjligt, säger hon.

Åtal för mordet på Adriana den 2 augusti väntas väckas av en annan åklagare den 14 oktober, och ska behandlas under samma rättegång som den som pågår nu. Preliminärt datum för den rättegångens andra del är satt till 7 december i Attunda tingsrätt.

Det blir svårt att plädera innan de kommit

Detta har hänt:

Natten den 2 augusti 2020 besköts två personer vid McDonalds i Hallunda. Ingen av dem skadades, men 12-åriga Adriana träffades och avled senare.

Den 7 september samma år hittas en skottskadad man i Vällingby. Han tros vara en del av nätverket som åklagare tror ligger bakom skjutningen i Hallunda en månad tidigare.

I augusti 2022 väcktes åtal mot nio män som misstänks på olika sätt vara inbladade i mordförsöket i september 2020. Två av dem är samma personer som besköts i augusti 2020. Rättegången startade i september vid Attunda tingsrätt.