Rättegången om den skjutning som slutade i 12-åriga Adrianas död är uppdelad i två delar. Efterspelet, en hämndaktion som de misstänkta måltavlorna i Adrianaskjutningen ska ha riktat mot dem som de trodde avlossade skotten, är först ut.

I säkerhetssalen vid Attunda tingsrätt i Sollentuna sitter flera av de åtalade jämte sina försvarare. Ibland byter de några ord, och är noga med att vrida bort mikrofonen så att de inte ska störa åklagare Ida Arnell som har ordet.

– Det kommer fler Skychattar, och det blir svårt att plädera innan de kommit, säger hon.

Under rättegångens åttonde dag, den 29 september, hålls förhör med en 28-årig man som åklagaren menar har varit med och lurat ut målsägande, en man i 20-årsåldern, till platsen där mordförsöket ägde rum den 7 september 2020.

– Det enda jag minns är att jag var där på en resturang den kvällen. När jag väntade på min kusin hörde jag skotten, och såg min kompis som kom upp för en trappa som sa åt mig att springa, så jag sprang, säger han under förhöret.

Han nekar till inblandning i mordförsöket.

Enligt åklagaren är den förhörda 28-åringen en del av ett kriminellt nätverket från västra Stockholm. De ska ha blivit indragna i en konflikt mellan det så kallade Botkyrkanätverket och ett annat nätverket med bas i södra Stockholm.

Det var ursprungligen medlemmar ur Botkyrkanätverket som åklagaren tror besköts natten den 2 augusti 2020 då Adriana dödades.

Rättegången försenas

Åklagare Ida Arnell förtydligar vid ett senare tillfälle vad hon menar med att "det blir svårt att plädera" innan ytterligare Skychattar kommit in.

– I så fall skulle jag begära att förhandlingen skjuts upp så att både vi och försvaret hinner gå igenom chattarna. Vi har inte fått dem än, men jag hoppas att de kommer så fort som möjligt, säger hon.

Åtal för mordet på Adriana den 2 augusti väntas väckas av en annan åklagare den 14 oktober, och ska behandlas under samma rättegång som den som pågår nu. Preliminärt datum för den rättegångens andra del är satt till 7 december i Attunda tingsrätt.