Enköping

Helgen den 21–22 april är det återigen dags för Återskens vårshow. I årets upplaga står filmmusik på agendan – och på scenen. Föreställningen heter At the Movies – The Greatest Show, och som namnet antyder handlar den om musik från filmer.

Försenad tre år

Planen var från början att den skulle haft premiär 2020, men pandemin satte stopp för det. Nu är det äntligen dags. Marcus Dannvik, körledare för Återskens showgrupp, ser fram emot premiären.

– Det blir från det svartvita 60-talet till nutida film­musik. Allt från barnfilmer som Frost till filmer för äldre som James Bond och Dirty Dancing.

Vad kan publiken vänta sig?

– En riktig energiboost. Det kommer vara fullspäckat­ med olika låtar från filmer med koreograferad dans till. Olika scenkläder, scenografier, ljuseffekter och så vidare. Det blir en fullspäckad show, säger Marcus Dannvik, som menar att det finns många fördelar med det breda temat:

– Filmens värld har många valmöjligheter. Det är sjukt mycket musik som görs till filmer. Man kan välja utifrån olika epoker och sinnesstämningar, vilket gör att man kan få fler idéer till kläder, scenuppsättning och scenografin.

”Inga externa dragplåster”

Återsken är en showgrupp med 25 medlemmar och 20 års erfarenhet. Enligt Marcus Dannvik är det något speciellt med ”Återskens-andan”.

– Vi tar inte in något externt dragplåster. Inga kändisar. Vi försöker jobba utifrån konstellationen vi har. En lokalgrupp. Amatörer som jobbat länge tillsammans och utvecklats. Det har blivit väldigt uppskattat och håller en bra nivå, säger han.