Det var en onsdagskväll den 30 augusti som en personbil kolliderade med en taxibil i korsningen Långholmsgatan/Hornsgatan, efter att ha jagats av polis.

Föraren av personbilen, en man i 50-årsåldern, anhölls dagen efter. Nu har åtal mot honom väckts.

Listan över misstänkta brott som föregick kraschen är lång.

Åtalet gör gällande att bilen var stulen och att mannen den kvällen hade brukat narkotika samt hade 1,26 promille alkohol i blodet. Han hade heller inget körkort.

Föraren av personbilen misstänks för en lång rad av brott.

Föraren av personbilen misstänks för en lång rad av brott.

Polisen

Slalom på E4:an

Enligt polisen försökte en polispatrull stoppa bilen på E4 söder om innerstan. Biljakten gick sedan via Essingeleden till Lilla Essingen och över till Kungsholmen. På Västerbron ska polisen ha avslutat jakten.

I åtalet står att mannen kört slalom mellan andra bilar på motorvägen, mot rött ljus fyra gånger, åkt över i mötande körfält och vid Gjörwellsgatan körde han 100 meter längs en gångbana.

Olyckan inträffade 30 augusti i Hornstull.

Olyckan inträffade 30 augusti i Hornstull.

Anders Björklund

Medvetslös längre tid

Färden avslutades med att han körde in i en taxibil i Hornstull. Taxichauffören fick flera benbrott och hans passagerare fick en skallskada och var medvetslös en längre tid.

– Bevisläget är gott. Jag ser inte att någon del av åtalet skulle ogillas och förväntar mig en fällande dom, säger kammaråklagare Tobias Ejeby.

Mannen misstänks för tillgrepp av fortskaffningsmedel och olovlig körning, samt en rad grova brott som vållande till kroppsskada, rattfylleri, vårdslöshet i trafik. Han erkänner trafikbrotten, men har varken erkänt eller förnekat vållande till kroppsskada.

Han har tidigare dömts för en lång rad trafikrelaterade brott och stod under tiden för krocken även åtalad i ett annat ärende för bland annat rattfylleri och olovlig körning.

Eftersom personer skadades vid ingripandet har polisen även inlett en internutredning för att se över om de agerade rätt under insatsen.