Föga kan man tro att en bar gömmer sig bakom den ordinära husfasaden. Men så är fallet, ska det visa sig när Jonatan Wolrath släpper in oss i källarvärmen.
Ölkvällarna bjuder på en alldeles särskild känsla, säger han:
– Det är det bästa, att det inte är några skyltar, men när man kommer in i huset och börjar gå nedför trappan börjar man höra musiken i trapphuset.
Just i dag spelas inga trudelutter i källarutrymmet. I stället är det tyst och inrett som dels styrelserum, dels övernattningslägenhet.
När ölkvällarna hålls sker en ommöblering.
– Det blir som en popupgrej, säger Jonatan.
– Många har jämfört det med en speakeasy, säger Dante Wolrath, son till Jonatan.
Ölkvällarna blev möjliga tack vare att källaren byggdes om vid ett stambyte. "Det enda som fanns här var värmeväxlar och ett gammalt förråd. Och en bastu med råttbajs", säger Jonatan Wolrath till höger. Till vänster sonen Dante.
Martin Svensson
Utöver att de båda har grundat Wolraths bryggeri har de gjort historieläxan. "Speakeasy" är benämningen på de olagliga källarbarerna i förbudstidens USA.
Ölkvällarna på Tulegatan är dock i högsta grad lagliga.
Men hallå, vilken öl? Kanske ni undrar.
Brygger på åtta kvadrat
Mitt i visas in i ett källarrum till. Det är här, på åtta kvadratmeter, som Wolraths bryggeri har själva bryggeriet.
– Allt får plats. Det är ordning i kaoset, säger Ingemar Frykman.
Han ansvarar för en annan av bryggeriets drycker: vikingavinet mjöd.
Dante har i sin tur snöat in på cider, medan Jonatan talar entusiastiskt om öl som smakar allt från champagne till rabarber.
– Här finns det inga begränsningar, vi kan testa allt. Det är ett fantastiskt testlabb, säger Jonatan.
Dante Wolrath har ritat etiketterna till alla bryggeriets öler.
Martin Svensson
Cirka fem år har gått sedan han bryggde sin första bira, efter ett infall när han satt på krogen med en kollega.
– Då sade jag: jag vill brygga öl!
Den kunniga kollegan hjälpte Jonatan att googla fram rätt utrustning. Innan krogbesöket var över hade han hunnit beställa hem allt som behövdes.
Återstod bara att dra i gång produktionen. Men efter ett tag bröt sonen in.
– Jag blev förbryllad över att man kunde ha en så dyr hobby, brygga öl som är så gott och inte dela med sig av det, säger Dante.
På väg att växa
Med tiden har det blivit allt svårare för Jonatan att ha sitt öl för sig själv. 2023 startade Jonatan, Dante och Ingemar Wolraths bryggeri, och året därpå hölls den första ölkvällen.
Då gällde slutet sällskap. Sedan april i år är baren mer tillgänglig: numer kan folk komma och gå som på vilken krog som helst.
Även öppettiderna har varit något begränsade. I fjol hölls här fem ölkvällar. Bryggeriet är trots allt en hobby för Jonatan, Dante och Ingemar som alla har andra, "riktiga" jobb.
– Med det sagt står vi på gränsen till att utöka, säger Ingemar.
Ingemar Frykman är mjödansvarig. Att både han och Jonatan Wolrath bor i BRF:en som har källaren har gett verksamheten en viss skjuts. "Vi sitter i styrelsen och är rätt driftiga", säger Ingemar.
Martin Svensson
Den som vill uppleva känslan av speakeasy på Tulegatan bör därför passa på. Att bryggeriet blir kvar i Sundbyberg är inte självklart. Killarna tittar även på lokalmöjligheter innanför Stockholms tullar.
– På Söder gillar man den här vajben, säger Ingemar.
Finns på få ställen
Ett annat sätt att utvidga sin bryggarverksamhet är att idka gårdsförsäljning.
Intresset för den nya lagen, som träder i kraft 1 juni, är dock svalt bland Sundbybergs bryggerier. Varken Wolraths eller branschkollegan Omnipollo har några aktuella planer på att dra nytta av den.
– Vi vill ha den familjära känslan kvar. Det kanske vi inte får med alla regler, säger Jonatan.
– Sedan förstör det kanske lite om man sitter hemma och knäpper en öl som är rumsvarm, säger Dante.
Sundbybergs hemligaste bryggeri? Än så länge är Wolraths öler tämligen exklusiva. "Ingen av oss har ens diskuterat att ta oss in på bolaget", säger Dante Wolrath.
Martin Svensson
Desto mer vurmar de för de stämningsfulla ölkvällarna i källaren.
I övrigt finns just nu inte så många möjligheter att testa bryggeriets drycker.
– Problemet är inte att det inte finns något ställe. Vi kontaktas varje månad av ställen. Problemet är den lilla produktionen, säger Dante.
Ett undantag är fiskrestaurangen Bra mat, som ligger granne med bryggeriet. För den har Wolraths bryggt en särskild lager.
Flera gånger har herrarna sett gäster dricka deras öl på restaurangen. Då har de känt sig som stolta föräldrar, säger Ingemar:
– Fast vi är ändå svenskar. Vi reser oss inte och säger "vi har gjort den".