Hampus, Filippa och PJ Bergius. Så hette några av deltagarna vid festligheterna, som tilldrog sig på flera platser i området söndagen den 26 september. De är tre exempel på de 20 äppelsorter som Norra Ängby trädgårdsstadsförening beställt av en odlare på Öland.

Allt som allt skickade föreningen efter 90 träd, som medlemmarna sedan erbjöds att plantera på sina tomter. Samtliga sorter fanns vid Norra Ängbys tillblivelse på 1930-talet.

En äppelstad

– På "jubileumsäppelsöndagen" delade vi ut träd till alla som köpt. Det var en strid ström av personer som hämtade sina äppelträd, säger Elisabet Engdahl Linder, ledamot i Norra Ängby trädgårdsstadsförening.

Hon gläds särskilt åt att så många yngre människor hämtade äppelträd. Då det är viktigt att vara konsekvent behövde man endast punga ut 90 kronor per träd – men då var de kraftigt subventionerade.

– De kostar egentligen runt 500 kronor på marknaden, säger Elisabet Engdahl Linder.

Var det självklart att jubileet skulle fokusera på just äpplen?

– Absolut, för Norra Ängby är lite av "äppelstaden".

Hon konstaterar att de 90 träden hinner ge mycket frukt under sina livslängder.

– Det blir ganska många ton, så det är en framtidssatsning. Att plantera träd är också en miljövänlig åtgärd.

90-årsfesten märktes av på bland annat Ängby torg, Ängby slott och i Björklunds hage. Bland övriga inslag fanns ponnyridning, Stockholms saxofonkvartett och Ängbyskalden Mattias Ludvigsson med sitt band.

– Det var faktiskt otroligt bra stämning, säger Elisabet.

https://www.mitti.se/nyheter/han-sjunger-nastan-bara-om-angby/repuhA!a9I2n1GfHvWL0Rx5T8CwA/