Läkemedelsverket stänger tillfälligt ner S:t Eriks Apotek. Foto: Mostphotos

Apotek stängs ner på Kungsholmen

S:t Eriks Apotek stängs ner på grund av avvikelser från regelverket. – De brister som har framkommit är allvarliga, säger Annika Barbra, chef för Läkemedelsverkets apotekstillsyn, i ett pressmeddelande.

  • Publicerad 15:22, 29 okt 2020

Läkemedelsverket har beslutat om att tillfälligt stänga ner S:t Eriks Apotek på Kungsholmen och Al-Wasty Apotek i Sätra. Det efter att de genomfört inspektioner av apoteken och upptäckt en rad brister.

– Vi bedömer att beslutet om stängning av dessa två apotek är välgrundat. De brister som har framkommit är allvarliga avvikelser från regelverket. Vissa väsentliga förutsättningar saknas som krävs för att få driva apotek, säger Annika Babra, chef för apotekstillsynen, i ett pressmeddelande.

Sekretessbelagt

Apoteken drivs av Fridhemsplans Apotek AB. Exakt vad som har hänt på apoteken är sekretessbelagt.

– Vi har fått besked om att apoteken ska kunna öppna igen nästa vecka eller veckan efter. Läkemedelsverket har skickat en lista på några småsaker som ska åtgärdas och sedan kan vi öppna igen, säger Talib Felaih, styrelsesuppleant på Fridhemsplans Apotek AB.

Men enligt Läkemedelsverket handlar det om ganska allvarliga brister i verksamheten?

– Hade det varit allvarliga brister hade vi fått ett förbud men nu är det bara nedstängt tillfälligt, säger Talib Felaih.

Fåtal tillfälliga nedstängningar

Privata aktörer som har fått tillstånd av Läkemedelsverket har kunnat bedriva apotek sedan omregleringen gjordes 2009. I nuläget finns 1465 aktiva tillstånd för öppenvårdsapotek i Sverige och endast vid ett fåtal tillfällen har liknande nedstängningar gjorts.

Att apoteken ska kunna öppna om en vecka eller två är ingenting Annika Babra känner till.

– Beslutet gäller tills dess att ett nytt beslut fattas och då behöver aktören först rätta till de saker som blivit fel. Det kan ta olika lång tid, säger Annika Babra till Mitt i.