– Vi har inte fått någon information av kommunen. Våra medlemmar har gått förbi lokalen och pratat med byggjobbarna som arbetat där, det är så vi har fått veta vad förseningen beror på, säger Kerstin Frånberg, en av medlemmarna i gårdsrådet som träffas utanför lokalen precis bakom Edsbergs centrum.

I dag är inga byggjobbare på plats så de får nöja sig med att kika in genom fönstret i dörren.

Tjuvkik genom dörrfönstret in i lokalen på Ribbings väg 62. Där finns redan stolar, bord och ett hopfällt pingisbord med mera.

Tjuvkik genom dörrfönstret in i lokalen på Ribbings väg 62. Där finns redan stolar, bord och ett hopfällt pingisbord med mera.

Tomas Stark

– Det finns möbler där inne, och en hink som måste tömmas ibland för att den inte ska rinna över, säger Eija Mauritzell.

Tillfällig lokal

Det har alltså gått över tre år sedan den tidigare träffpunkten stängdes. Först ett och ett halvt år senare lyckades vård- och omsorgskontoret skaka fram en tillfällig ersättningslokal, ett rum i Edsbergs äldreboende.

– Men där får vi bara vara två gånger i veckan och det är väldigt litet och trångt, så det är inte så mycket man kan göra där, säger Kerstin Frånberg.

I samma veva, hösten 2021, blev det också klart med en ny permanent lösning – i Folktandvårdens tidigare lokaler på Ribbings väg 62. Problemet var att de behövde renoveras, och det skulle dröja innan arbetet ens påbörjades.

Läcka i taket

Till slut kom arbetet dock igång och kommunen planerade att kunna öppna den nya träffpunkten i Edsberg i december 2022. Men så blev det inte.

– Vi upptäckte att taket var dåligt. Först var vår ambition att laga det, men det visade sig vara en större läcka än vi trott. Därför beslutade vi att åtgärda hela taket, att göra en helrenovering, säger Anna Mellström, vd på Sollentunahem som äger fastigheten.

Planen nu är att renoveringen ska vara klar i augusti. Och när vård- och omsorgskontoret väl får tillträde är det ingen startsträcka innan man kan öppna och starta aktiviteterna, lovar Christine Tell som är chef för den förebyggande verksamheten för äldre.

– Vi har redan köpt möbler eftersom vi var överens om tillträde för flera månader sedan. Så det mesta är färdigt, vi är ganska beredda. Det är jättetråkigt att det här har varit så segt. Att erbjuda samlingslokal för social gemenskap är viktigt för att våra äldre ska må bra, säger hon.

Ropar inte hej

Så, efter lång väntan och flera förseningar, ser seniorerna i Edsberg alltså ut att få tillgång till en ny träffpunkt i slutet av sommaren. Men de är luttrade och tar inte ut något i förskott.

– Hur ska vi kunna lita på det? Vi tvivlar eftersom det har skjutits upp flera gånger redan, men vi hoppas så klart på augusti, säger Kerstin Frånberg.