– Förut har vi haft aktiviteter fem dagar i veckan med 20–85 deltagare. Var ska vi träffas onsdag, torsdag och fredag? Är vi pensionärer i Edsberg inte värda att ha en daglig verksamhet? frågar sig Eija Mauritzell som är med i gårdsrådet för Seniorträff Edsberg.

Den tidigare seniorträffen i Edsberg, på Ribbings väg 91, stängdes på grund av pandemin i mitten av mars i fjol, precis som de andra seniorträffarna i kommunen.

Men när de andra till slut kunde öppnas igen i början av september i år stod seniorerna i Edsberg fortsatt utan lokal då kontraktet för ”91:an” hade gått ut och huset skulle renoveras.

Några veckor senare kom ett positivt besked: Kommunen hade hittat en ny lokal för seniorträffen. Problemet var att den den, Folktandvårdens tidigare lokal i Edsbergs centrum, måste renoveras och byggas om.

"Känns som ett hån"

Sedan dess har kommunen varit på jakt efter en tillfällig ersättningslokal i väntan på den permanenta, men enligt seniorerna i Edsberg har man inte ansträngt sig nog.

– Vi har kommit med flera olika förslag. Bland annat har Sollentunahem en tom lokal på Ribbings väg 89, säger Kerstin Frånberg som också är med i gårdsrådet för Seniorträff Edsberg.

Hon anser att det borde gå att hitta en lokal som seniorerna kan använda fem dagar i veckan. När hon läste i Mitt i att kommunen väntas gå plus med 242 miljoner kronor i år blev hon än mer övertygad om att det handlar om bristande vilja.

– Det känns som ett hån mot oss! säger hon.

Jakten fortsätter

Vård- och omsorgsnämndens ordförande Anna-Lena Johansson (L) förstår seniorernas frustration, men förklarar att kommunen gör vad man kan för att hitta en tillfällig lokal som kan användas mer än två dagar i veckan.

– Lokalen på Ribbings väg 89 är inte tillgänglighetsanpassad, den skulle behöva byggas om. Det är inte lätt att hitta en lokal i Edsberg som fungerar och är tillräckligt stor, säger hon.

Lokalen som har öppnat för seniorträffen måndagar och tisdagar – samlingssalen på äldreboendet Ribbings backe – är tillgänglig december ut.

Kommunen arbetar med att lösa situationen efter det, och just nu står hoppet i första hand till att kunna vara kvar i Ribbings backe även efter årsskiftet.