TESTNING PÅGÅR. Regionen kommer att sluta erbjuda antikroppstester till allmänheten, enligt chefläkare Elda Sparrelid. Foto: Christian Lärk/Veronika Johansson

Antikroppstester stoppas i Stockholm

Region Stockholm kommer att sluta med antikroppstester för allmänheten. Folkhälsomyndigheten menar att de har ett begränsat värde.

  • Publicerad 17:06, 2 mar 2021

Region Stockholm kommer att sluta erbjuda antikroppstester, som visar om man har haft sjukdomen och i så fall kan vara immun.

Enligt chefläkare Elda Sparrelid är det sedan Folkhälsomyndigheten på torsdagen meddelade att "storskalig antikroppspåvisning" har ett begränsat värde på individnivå. Därför har regionen börjat planera för att avveckla testningen.

Medicinska skäl

– På individnivå är testningen fortsatt motiverad i de fall där det finns ett medicinskt behov av att väga in resultatet av ett antikroppstest i den fortsatta behandlingen av en patient, säger Karin Tegmark Wisell på Folkhälsomyndighetens webb.

Oklart när

Under vecka 8 genomfördes 13 508 antikroppstester. 40,5 procent visade på ett positivt provsvar. Det är en lägre andel positiva provsvar jämfört veckan före.

Något datum för när erbjudandet om testning för allmänheten i Region Stockholms ska upphöra är ännu inte bestämt.